Majetková přiznání vzbuzují bouřlivé emoce

Před druhým čtením je ve sněmovně kontroverzní záměr vlády, aby občané s majetkem nad 10 miliónů korun vyplňovali majetková přiznání. Do této fáze schvalování postoupil návrh po bouřlivé emotivní debatě - o jediný hlas. Vláda si od návrhu slibuje zjednodušení boje proti daňovým únikům a nepoctivým podnikatelům, pravicoví poslanci považují majetková přiznání za zbytečné šikanování občanů a nepřípustný zásah do soukromí. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Kdyby byl návrh zákona nakonec schválen, každý občan s majetkem nad deset milionů korun by už za rok musel o svém jmění informovat finanční úřad. Bohatí občané by museli přiznat nemovitosti, auta, šperky či sbírky obrazů, pokud majetek převýší deset milionů. Podle komentátorů ale zřejmě zákon přijat nebude. Myšlenku majetkových přiznání totiž podporují jen sociální demokraté a komunisté. Naopak ODS a Čtyřkoalice jsou proti. Proto ve sněmovně proběhla při jeho schvalování bouřlivá debata. Ministr financí Jiří Rusnok návrh obhajoval tím, že vláda chce usilovat o větší spravedlnost. Předseda sněmovny Václav Klaus to ale pokládá za falešný populismus.

"..a jestli jde o něco, tak jde o výraz typické české závisti a typické české nenávisti k jakémukoli úspěchu."

Proti zavedení majetkových přiznání vystoupil v debatě také stínový ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS

"My nechceme aby v české společnosti se vyplácelo nic nedělat."

Naopak komunistický poslanec Vojtěch Filip pravicové poslance při debatě varoval.

"Dál bude platit: nikoliv práce, ale majetek jakkoliv nabytý je měřítkem hodnot. Je mi vás úpřímně líto."

Lidovecký poslanec Miroslav Kalousek pokládá vládní návrh za absolutní nesmysl a soudí, že se mine účinkem.

"Jak si může státní aparát myslet, že v okamžiku, kdy obtížně kontroluje stávající daňová přiznání a stávající výběr daní, jak by mohl plošně a neselektivně účinně provádět kontrolu v tak velmi intimní záležitosti jako jsou přiznání přírustku majetku. Konečný důsledek by byl jednoznačný: ti nepoctiví, ti by z tohoto návrhu velmi snadno vyklouzli. Ti poctiví by byli obtěžováni a šikanováni."

Zastánci majetkových přiznání ale věří, že časem by finanční úřady mohly zjistit, zda přírůstek majetku odpovídá příjmu, ze kterého dotyčný zaplatil daně. Z nezdaněného příjmu by poplatníkovi byla vyměřena daň z příjmu fyzických osob. Tím by se měla zlepšit daňová disciplína a omezit praní špinavých peněz. Přínos zákona by se podle ministra finanncí Jiřího Rusnoka mohl projevit již v roce 2002.