Vláda schválila návrh zákona o majetkových přiznáních

Jiří Rusnok

Vláda opět schválila návrh zákona o majetkových přiznáních, který by znamenal povinnost podat přiznání u fyzických osob s majetkem nad deset miliónů korun, u společného majetku manželů je hranice 20 miliónů korun. Podobný zákon se snažila vláda prosadit už před dvěma lety. Sněmovnou však neprošel. Více Jaromír Marek.

Smyslem je, aby měly finanční úřady možnost lépe kontrolovat daňová přiznání ve vztahu ke skutečně nabývanému majetku fyzických osob a zabránit tak daňovým únikům i praní špinavých peněz, uvedl předkladatel zákona ministr financí Jiří Rusnok.

"Význam je především preventivní, měl by vést k tomu, aby se fyzické osoby neuchylovaly ve větším k daňovým únikům. Musím ale zdůraznit, že více než 90% národa se to netýká. Týká se to pouze těch nejvyšších příjmových skupin."

Pravicoví poslanci však mají vůči předkládanému zákonu vážné výhrady. Pokračuje poslanec za ODS Martin Kocourek:

"Považujeme to za zásah do soukromí občanů a zároveň podezíráme vládu, že chce zavést majetkové daně."

Opoziční poslanci poukazují i na to, že zavedení majetkových přiznání by znamenalo i řadu praktických komplikací. Více poslanec za Unii svobody Ivan Pilip.

"Lidé by si museli nechat dělat drahé odhady, měli by s tím mnoho administrativy a riskovali by i udání sousedů, že mají víc než kolik přiznali."

Majetek, který by podléhal přiznání, zahrnuje nemovistosti, auta, šperky, sbírky obrazů, nebo cenné papíry, naopak hotovosti do 200 tisíc korun či obvyklého vybavení domácnosti by se přiznání netýkalo. Úkol zpracovat návrh zákona o přiznání k majetku vyplývá z programového prohlášení vlády, a proto jej ministertvo financí opět předložilo i přesto, že sněmovnou už jednou v prvním čtení neprošel.