Majitelé útočících psů budou souzeni za ublížení na zdraví

Foto: dimitri c, stock.xchng

Majitelé útočících psů budou souzeni za ublížení na zdraví. V nově vydaném stanovisku to uvedl Nejvyšší soud. Co na to říkají odborníci na výchovu psů? I to se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Foto: dimitri c,  stock.xchng
Nejvyšší soud toto stanovisko vydal, aby sjednotil rozhodování soudů nižšího stupně. Více už mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig: "Toto rozhodnutí senátu Nejvyššího soudu znamená, že každý majitel psa, který nezabezpečí zvíře proti úniku, aby nemohlo způsobit zranění či jinou újmu na zdraví, bude stíhán pro nedbalostní ublížení na zdraví. Dříve se některé případy, kdy došlo k lehčím zraněním, někdy řešily jako přestupky. V tomto případě je dáno jednoznačně, že majitel, který způsobí takto nedbalostně újmu na zdraví, bude stíhán podle trestního zákona."

Jak toto rozhodnutí hodnotí psycholog psů Rudolf Desenský? "Podle mě je to správně, protože každý člověk by si měl svého psa zajistit a vychovat tak, aby neubližoval druhým nevinným lidem."

Jaký trest hrozí majiteli agresivního psa? To je otázka pro mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga: "Běžně se budou zřejmě používat tresty v prvním odstavci (trestního zákona), které jsou do dvou let, v krajním případě lze použít až pětiletý trest, který je ve druhém odstavci trestního zákona."

Senát Nejvyššího soudu řešil tři roky starý případ z Litoměřicka. Bojoví psi v obci Nížebohy napadli hlídače králičí farmy, ten na místě zemřel. Majitel psů byl Okresním soudem v Litoměřicích loni odsouzen právě za ublížení na zdraví k ročnímu vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Proti rozsudku podal dovolání, které bylo teď Nejvyšším soudem odmítnuto.

A jací psi nejčastěji útočí? To se podle Rudolfa Desenského říct nedá: "V podstatě každý nevychovaný pes, ať už to jsou kříženci nebo psi pracovní. I jezevčíci například napadají, akorát se o tom tolik nemluví, protože jsou malí. Patří mezi ně i kokříci. Nedá se říct, které plemeno by na tom bylo nejlíp."

Bývá vina na straně psa nebo na straně majitele, který ho špatně vychoval? "Nikdy to není na straně psa. Každý pes se narodil jako čistý, nepopsaný papír. Jenom to, co z něj udělali lidi, ať už chybnou výchovou nebo žádnou výchovou, se potom v chování psů projevuje."

Co dělat se psem, který zaútočil na člověka? Podle Rudolfa Desenského je za pomoci odborníků možná náprava. Ta probíhá různě: "Každý pes je individuální, stejně jako lidi jsou individuální. Takže je to o tom, jak moc je tam ten problém prohlouben, jestli je to rozmazleností nebo samovýchovou toho psa, je tam nějaká bázlivost, u některých je to dominantní chování. To je prostě různé."