Pražští psi dostanou identifikační čip nebo tetování

pes_vlcak1.jpg

Česká metropole se stane dalším městem, které se rozhodlo mít pod kontrolou pobíhající psy. Jak rozhodli pražští zastupitelé, každý pes, kterému je alespoň půl roku, musí být označen čipem nebo tetováním. Majitel, který tuto podmínku odmítne splnit, zaplatí vysokou pokutu. Podrobnosti má Zdeňka Kuchyňová.

"Ztratila se fenka německého ovčáka. Nálezci nabízím odměnu." Tak s inzerátem tohoto typu se určitě všichni setkali. Najít zatoulaného pejska by teď mělo být jednodušší. Podle nové vyhlášky pražského magistrátu, musí mít všichni psi čip nebo tetování. Podobná opatření už fungují v například v Chrudimi nebo v Karviné. Uvažují o tom v Brně a celém Pardubickém kraji. Předpis bude platit od ledna příštího roku a majitelé psů budou mít na jeho splnění celý rok.

"Dojde především k regulaci opuštěných a toulavých psů na území Prahy. Rozhodně očekáváme to, že se zvýší právní vědomí a odpovědnost chovatelů psů, protože bude neprodleně možné zjistit, kdo je chovatelem a kdo je odpovědný za toho psa,"

říká náměstek pražského primátora Rudolf Blažek. Vyhláška má pomoci také v případech, kdy pes někoho napadne. Bude totiž možné rychle získat informace o zdravotním stavu zvířete a pokousaný pacient se tak může vyhnout složité léčbě vztekliny. Dohledat majitele není totiž v současné době vůbec jednoduché. Identifikační tetování mají pouze psi s rodokmenem. V ostatních případech může prostě majitel prohlásit, že pes není jeho. Městští strážníci dostanou speciální čtečky, které jim umožní psa identifikovat na 15 metrů. V tuto chvíli město disponuje pěti čtečkami.

"Jedna vychází na 25 tisíc korun. Předpokládáme, že jich bude mít policie a pracovníci útulku kolem 30ti."

Kromě údajů o zdravotním stavu psa nebo adresy majitele tu bude také informace o tom, zda za svého čtyřnohého miláčka majitel řádně platí. Podle odhadů je v Praze asi 150 tisíc psů, přihlášena je však polovina. Dita Michalíčková ze sdružení Svoboda zvířat však tvrdí, že kdo bude chtít chovat psa načerno, stejně mu v tom žádná vyhláška nezabrání. Mnozí majitelé se čipování jistě vyhnou. Ať už z finančních fůvodů nebo budou chtít své psy uchránit před lékařským zásahem.