Mazochův stav lékaře mile překvapil

Jan Mazoch, foto: ČTK

Překvapivě dobrý je pro lékaře stav skokana na lyžích Jana Mazocha, který od středy leží na neurologickém oddělení pražské Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Český reprezentant byl převezen soukromým letadlem do Prahy z Krakova, kde se zotavoval po vážném pádu 20. ledna při závodu Světového poháru v Zakopaném.

Jan Mazoch,  foto: ČTK
Jan Mazoch hýbe všemi končetinami, s pomocí chodí a komunikuje. Nyní ho čeká hlavně klid a podle odborníků by vážná zranění, která zprvu ohrožovala jeho život, neměla zanechat žádné následky. V Krakovské univerzitní nemocnici skokan ležel jedenáct dnů. Proč ho převezli do Prahy až teď, zdůvodnil primář oddělení intenzivní péče střešovické nemocnice Zbyněk Fuksa:

"Po upřesnění základních údajů, jak vypadalo to poranění, jsem se kategoricky postavil proti okamžitému transportu pana Mazocha do České republiky, protože dle našich zprostředkovaných informací se jednalo o tzv. difúzní axonální poranění mozku s mnohočetnými ložisky. Jsou to takové krvavé modřiny v mozku, které se nedají operovat a které vyžadují pouze klid na lůžku."

Po těžkém pádu v závodu Světového poháru sice Jan Mazoch neměl žádné zlomeniny, ale byl v ohrožení života, nyní už podle polských lékařů po otoku mozku zůstaly jen nepatrné stopy. Primáře neurologie střešovické nemocnice Jaroslava Elise překvapil jeho rychle se lepšící stav. A z toho pramení i jeho prognóza na dobu další léčby:

"V žádném případě na něj nebudeme spěchat. Bude také hodně záležet na něm, jakou bude nebo nebude mít chuť tuto nemocnici opustit. Máme i možnost vlastní rehabilitace, tak že i ta bude probíhat u nás. Předpokládám, že doba léčení, ale neberte mě za slovo, bude jeden, dva týdny možná, plus minus."

Jan Mazoch,  foto: ČTK
I Mazochova dědečka, bývalého slavného skokana a olympijského vítěze, Jiřího Rašku vývoj vnukova stavu od minulého týdne mile překvapil:

"To se nedá srovnávat. Abych pravdu řekl, tak já ho skoro nepoznal. Vůbec to nebylo povzbuzující, a když jsme za ním přijeli ve čtvrtek, také to ještě nebylo vůbec ono, protože každý měl představu, že bude tak nějak vypadat lépe nebo i lépe komunikovat, ale toho nebyl zase schopen. Teď už se mi začíná líbit a už přichází do těch svých kolejí, ať už pohyby, a už to začíná být zase ten Mazda."

"Je to nakonec dobré, musím poděkovat do Polska za velice dobrou péči," pravil Jiří Raška. Jeho vnuk má vymazány z paměti skoro dva týdny a je téměř jisté, že na osudný den si nevzpomene nikdy. Má ale zřejmě v hlavě zafixované své cíle, plány, neboť hovořil s rodinou o tom, že český tým vyhraje soutěž družstev na olympiádě v roce 2010 ve Vancouveru. A odmítá čokoládu se slovy: "Musím si držet váhu". "Rozhodně mu nebudeme zakazovat skoky, necháme to na něm," prohlásila jeho maminka.

klíčové slovo:
spustit audio