Metropolitní opera v New Yorku uvedla Janáčkovu operu Káťa Kabanová

0:00
/
0:00

Skladatel Leoš Janáček, dirigent Jiří Bělohlávek a mezzosopranistka Magdalena Kožená - ti všichni se, alespoň obrazně, sešli před pár dny v Metropolitní opeře v New Yorku. Jeden z nejslavnějších operních domů na světě totiž uvedl Janáčkovu operu Káťa Kabanová. Pro dirigenta Bělohlávka, který představení řídil, to byl současně jeho debut v MET. Více už Milena Štráfeldová:

zaznělo 25. prosince z New Yorku. Káťu Kabanovou v přímém přenosu z Metropolitní opery uvedly rozhlasové stanice po celém světě, včetně Českého rozhlasu. A opera, kterou v roce 1921 napsal Leoš Janáček podle Ostrovského dramatu Bouře, sklidila v New Yorku velký úspěch. Kritiky chválily i dirigenta Jiřího Bělohlávka. Podle agentury AP řídil orchestr "s obrovským citem pro mistrné dílo svého krajana". Pro Bělohlávka to přitom bylo jeho první vystoupení v MET. Pro Český rozhlas k tomu uvedl:

"Já myslím, že pro každého umělce, který se zabývá operou, je vystoupení v Metropolitní opeře jednou z oněch met, ke které tíhne. Je to samozřejmě veliký závazek, těšil jsem se na to a velmi jsem se na to připravoval. Orchestr Metropolitní opery skutečně patří nejenom k nejlepším operním orchestrům, ale dá se klidně porovnávat se světovými špičkovými tělesy všeobecně."

Káťu Kabanovou uvedla MET v původním znění, v češtině. Jedinou českou interpretkou přitom byla světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená v roli Varvary. Po Cherubínovi v Mozartově Figarově svatbě, ve které v Metropolitní opeře zpívala Kožená loni v listopadu, to bylo její druhé vystoupení na její scéně. Podle kritik v současném nastudování doslova zazářila interpretka titulní role Káti Kabanové finská sopranistka Karita Mattila. Jiří Bělohlávek i Magdalena Kožená ocenili i její dokonalou českou výslovnost:

V roli Káti Kabánové už v roce 1991 v MET vystoupila česká sopranistka Gabriela Beňačková-Čápová. Před téměř šesti lety roli Kabanichy na zdejší scéně zpívala Eva Randová. Sopranistka Eva Urbanová účinkovala zase v Mascagniho Sedláku kavalírovi. S newyorskou operou jsou však spojena i jména dalších českých umělců. Na počátku 20. století tu excelovala Ema Destinnová a po 2. světové válce Jarmila Novotná. Počátkem 70. let MET krátce řídil Rafael Kubelík a často zde dirigoval i Jiří Kout.