Mezinárodní spor vyřešil majitel hotelu motorovou pilou

Dietmar Hehenberger, foto: ČTK

Rakouský hoteliér Dietmar Hehenberger v úterý uřízl část střechy ze svého luxusního hotelu, která přečnívala na české území. Ukončil tak jeden kuriózní mezinárodní spor. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Dietmar Hehenberger,  foto: ČTK
Případem hotelu v hornorakouském Guglwaldu se české ministerstvo vnitra zabývá už dva roky. Hotel totiž stojí příliš blízko hraniční čáry s Českem a jeho střecha zasahuje asi dvacet centimetrů na české území. A to je podle Ministerstva vnitra porušení smlouvy o hranicích, kterou uzavřela Česká republika s Rakouskem. Majitel hotelu přitom vycházel při stavbě z rakouských map, které ale byly nepřesné, což zjistili čeští geodeti.

"To je tvrzení majitele, to vám nemohu potvrdit."

Říká mluvčí Ministerstva vnitra Radka Kovářová. Do případu se vložil i ministr zahraničí Cyril Svoboda a dopisem požádal ministra vnitra Františka Bublana, aby celá záležitost byla posuzována s ohledem na velmi dobré česko-rakouské vztahy. Mělo by tedy být Ministerstvo vnitra nad věcí a těch 20 centimetrů hotelu odpustit? Ministerstvo si to nemyslí.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda
"Musím říci, že to, že má hoteliér odstranit část střechy, je výsledkem jednání česko-rakouské komise. Rakouské úřady se zavázaly, že donutí majitele, aby část střechy odstranil. Je tedy spíše věcí rakouských úřadů, aby vynutily svůj slib."

Spor skutečně rozhodl rakouský soud a dal majiteli lhůtu odstranit dřevěný převis do července. Majitel ani nepodal odvolání, vzal do ruky motorovou pilu a v úterý kus střechy uřízl. Komentoval to slovy, že chce mít klid. V době, kdy se celá Evropa spojuje mu připadá nesmyslné hádat se o nějakých dvacet centimetrů. Nemyslí si to pouze on. Také jihočeský hejtman Jan Zahradník řekl Radiu Praha, že mu celý spor přijde zcela nesmyslný.

Vy prý ten hotel, respektive hoteliéra osobně znáte.

"Byl jsem v tom hotelu asi před rokem a půl, když jsme tam s kolegou hornorakouským zemským hejtmanem Pühringer pořádali setkání s evropskou komisařkou Danutou Hübnerovou. Majitel hotelu mi hotel ukazoval a seznámil mě i s tím případem. Já jsem to spíše bral jako takovou kuriozitu, možná dokonce jako určitou turistickou atrakci. Nikdy mě nenapadlo, že to vyústí v závěr, kdy po dvouletém mudrování úředníků, si majitel raději kus baráku uřízne, než aby dál absolvoval ta šílená jednání. Považuji to za hrozné."