Michal Zahradník vyrobil skleněnou pružinu

sklenena_pruzina2.jpg

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimov má nový exponát. Je jím unikátní skleněná pružina. Může sklo vůbec pružit?

Mezi laiky existuje všeobecně rozšířený názor, že sklo nepruží. Ale to je omyl. Tento nepravdivý názor vyvrátil světový rekordman a technický sklář Michal Zahradník, který je už několikrát zapsán v České knize rekordů, připomněl Miroslav Marek z agentury Dobrý den, která rekordy eviduje.

"V našem Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově má Michal Zahradník vystaven funkční parní stroj ze skla. Pracoval na něm 4 tisíce hodin práce a je to skutečně unikátní dílo. Je prvním člověkem na světě, který něco takového dokázal zkonstruovat. Nyní vytvořil skutečně skleněnou pružinu, péro, které opravdu pruží."

Michal Zahradník představil pružinu už na letošním festivalu Pelhřimov město rekordů. Je vyrobena z varného skla.

"Výchozím materiálem je taková dutá tyčinka, která váží pouhých 64 gramů. Dokázal z toho vytvořit pružinu, která byla dlouhá 40 centimetrů a měla průměr 8 centimetrů. Pak začal to péro natahovat. Natahoval, natahoval, až se mu podařilo natáhnout ho do délky 55,5 centimetru. To je rekordní údaj. V tu chvíli křehké sklo prasklo. To byl také účel toho pokusu, jak moc se dá roztáhnout, než sklo praskne. Michal měl připravenou do muzea ještě druhou pružinu, aby mohla být vystavena i ta neporušená, nicméně jeden z pořadatelů trošku nohou brnknul o krabici a pružina praskla."

Cesta skleněné pružiny do pelhřimovského muzea tedy nebyla jednoduchá a nová pružina doputovala s nejvyšší bezpečností až v polovině července. Jak dodal Miroslav Marek, v muzeu v Pelhřimově mohou návštěvníci vidět i další unikátní výrobek Michala Zahradníka.

"Skleněné auto, které je modelem asi 40 centimetrů dlouhým a má vše, včetně třeba diferenciálu. To představuje pro skláře 4 až 6 hodin práce s neustále roztaveným materiálem, s neustálým ohýbáním všech trubiček a skleněných součástí, až dojde k tomu, že diferenciál bude funkční a tím pádem pojízdné celé auto."

Nevyzkoušel si už trošku pružinu i u tohoto automobilu?

"Auto má skutečně pérování, tak jak jsme u automobilů zvyklí. Když člověk k tomu automobilu přijde, trošičku zatlačí na jeho střechu a potom ruku odejme, tak se to skutečně vrátí do té původní polohy a trošku to zavibruje, takže už tam jakýsi náznak pérování byl. Nicméně teď to Michal dovedl do úplné dokonalosti."

Foto:Agentura Dobrý den