Skleněné auto Michala Zahradníka má ujet 17 kilometrů

Michal Zahradník, foto: Blesk

Dovedete si představit fungující skleněnou lokomotivu, auto či motorku? I když se to zdá nemožné, je to pravda. Tyto funkční modely vyrábí sklář Michal Zahradník. Ve své dílně už vyrobil skleněné letadlo, které se vzneslo, harleye s pérováním a mašinku, která jezdí po skleněných kolejích. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové v rubrice Česká nej....

První skvost, který Michal Zahradník v dílně vytvořil, byl před deseti roky parní stroj. Trvalo mu to kolem sta hodin.

"Má asi 40 centimetrů na délku a jedinými výjimkami, které nejsou ze skla, jsou pouze hořící líh, knot a voda, jejíž páry potom ten parní stroj pohánějí. Lokomotivu mohou vidět a skutečně každým dnem obdivují i návštěvníci Muzea rekordů a kuriozit u nás v Pelhřimově,"

říká Miroslav Marek z agentury Dobrý den, která se rekordy a kuriozitami zabývá.

"Pan Michal Zahradník je vskutku světovým unikátem a chloubou české knihy rekordů. On dokázal to, co by na první poslech člověk ani neuvěřil. On k tomu má ty nejlepší předpoklady, protože u Zahradníků se dědí sklářské řemeslo z otce na syna a to už od roku 1775."

Michal Zahradník je už sedmou generací sklářského rodu. Tento koníček není náročný na finance, ale na čas. Jsou k tomu třeba desítky hodin. Za vrchol své práce považuje skleněné letadlo, které je právě na rok v muzeu v Německu a nápad na jeho výrobu přišel o silvestrovské noci.

"Ve vzduchu se to udrželo měřených 9,5 vteřiny. Ono je to spíše způsobeno tím, že v době zkoušení byl hrozný nárazový vítr. Bylo to nejhorší počasí na zalétávání jakéhokoliv modelu a obzvlášť u skleněného modelu to byl ten největší problém. Věřím tomu, že ta kontrukce nebrání tomu, aby model létal, co budou baterky schopné to pohánět. Každý první model zabere strašně moc času na vyzkoušení technologií, na výrobu přípravků, na vymyšlení samotného modelu, té konstrukce. Protože nemám žádné matičky, šroubky, tak to musím vymýšlet tak, aby to na jednu stranu drželo pohromadě a na druhou stranu, aby se to hýbalo."

Letadlo má rozpětí jeden metr a váží 1,2 kilogramů. Model, nad kterým strávil kolem 60 hodin, je světovým unikátem a Michalu Zahradníkovi vynesl zápis do Guinnessovy knihy rekordů. V jeho dílně teď vzniká další unikát a tím bude skleněný automobil. Ze skla bude i diferenciál a pérování. Jeho první jízda má být dlouhá 17 kilometrů z Humpolce do Pelhřimova. Bohužel však sklářský rod zahradníků nebude mít další pokračovatele.

"Já mám syna a dceru, kteří by teoreticky mohli v řemesle pokračovat, ale za prvé to vyžaduje strašně moc trpělivosti, kterou oni nemají. Za druhé to nemá "Enter", nemá to klávesnici, takže v dnešní době jim tohle řemeslo asi moc neříká."