Microsoft chce z Prahy dobývat svět mobilních technologií

Foto: www.microsoft.com

Začátkem ledna otevřela firma Microsoft v Praze evropské Centrum mobilních technologií. Slovo evropské by se ale dalo nahradit slovem světové, protože jde zatím o jediné centrum na podporu mobilních telefonů tohoto softwarového kolosu na světě. A Microsoft se netají úmyslem přitáhnout do českého hlavního města špičkové experty z oblasti IT. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Raketový nástup mobilních zařízení zřejmě světová softwarová jednička poněkud zaspala. Jak jinak si vysvětlit, že podíl jejího operačního systému Windows Mobile se na trhu mobilních zařízení pohybuje jen kolem šesti procent? Většina trhu patří konkurenčnímu Symbianu. To určitě vedení Microsoftu nedá spát, a tak se americký gigant rozhodl nasadit do boje proti konkurenci Českou republiku. Evropské centrum Microsoftu v Praze má jednak poskytovat technickou podporu mobilním provozovatelům, výrobcům mobilních zařízení a koneckonců i jejich zákazníkům, jednak seznamovat evropské výrobce aplikačního softwaru s nejnovějšími mobilními řešeními Microsoftu. Jak uvádí generální ředitel české pobočky Microsoftu Michal Čupa, pražské centrum bude operativně spolupracovat s vývojáři v americké centrále firmy. Aktivity centra by ale mohly mít ještě další efekty. Praha by mohla přitáhnout i jiné nové technologie.

"Jednou z funkcí evropského centra by mělo být, že bude mezi zákazníkem, mobilními operátory a jejich zákazníky, a naší vývojovou základnou v Redmondu ve Spojených státech. Určitě tam tedy bude interakce s výrobci mobilních zařízení a bude tam interakce s těmi, kdo vytváří softwarové aplikace. I ten sekundární význam pražského centra je proto velmi podstatný."

A proč si Američané vybrali právě Českou republiku?

"Česká republika má především výsadní postavení na trhu mobilních telekomunikací. Je u nás velmi vysoká hustota mobilních telefonů. Trh je velmi sofistikovaný, velmi vyspělý, lidé mají tendenci používat i nejmodernější služby. Za druhé, na našem trhu působí trojice vedoucích telekomunikačních provozovatelů v oblasti mobilních sítí. A určitě není náhoda, že někteří z nich využívají trh v České republice k testování některé nové aplikace a nové služby. Je to tedy vyspělost trhu mobilních aplikací a je to i vyspělost v oblasti IT, která dává České republice výsadní postavení."

To zní velice lichotivě - Česko, jeden z nejrozvinutějších trhů v oblasti mobilních technologií na světě! Odborníci ovšem vesměs tvrdí, že tyto technologie jsou v globální celosvětové ekonomice velkou konkurenční výhodou vlastně Evropy jako takové. Microsoft tedy mohl své centrum umístit prakticky kamkoliv. To, že z toho nakonec vyšla nejlépe Praha, asi ovlivnily i jiné faktory, což Michal Čupa připouští.

"Jsou tady samozřejmě ještě další aspekty, jako například relativní dostupnost expertů na trhu práce, relativní snadnost cestovat z Prahy do evropských metropolí a velmi efektivně tak podporovat naše zákazníky. Těch důvodů ale bylo ještě víc."

S relativní dostupností expertů na trhu práce to ale bude asi přece jen poněkud složitější.

"Pohybujeme se samozřejmě na trhu, který je relativně omezený a expertů toho profilu, toho kalibru, který my hledáme, není v Evropě a na Středním východě příliš mnoho."

Zahajuje tedy Microsoft ´hon´ na špičkové mozky po celé Evropě a přilehlém okolí?

"Bude to samozřejmě velká práce. Na druhou stranu to, co my nabízíme, je možnost pracovat s nejmodernějšími technologiemi pro světovou firmu číslo jedna. Předpokládáme tedy, že naše nabídka bude atraktivní a už v tuto chvíli vidíme, že si můžeme vybírat. Nechceme ale dělat žádné kompromisy, skutečně se díváme na prvotřídní kvalitu. Míříme na skupinu expertů na telekomunikace, na skupinu expertů na mobilní technologie, na IT, na skupinu expertů, kteří mají schopnosti komunikovat, kteří mají schopnost pracovat ve více jazycích."

Přítomnost evropského Centra mobilních technologií v Praze může být přirozeně výzvou i pro nastupující mladé české odborníky. Michal Čupa říká, že Microsoft je připraven ke spolupráci s domácími univerzitami.

"Tak, jak budeme rozvíjet naše evropské centrum, se chceme ještě více věnovat vysokému školství."

Projekt pražského centra je zatím privátní záležitostí americké firmy. Jenže Michal Čupa nevylučuje ani navázání přímé spolupráce s českou vládou, protože koneckonců aktivity Microsoftu přece mohou prospět celé České republice.

"Předpokládáme, že náš projekt má širší dimenzi. Je to v každém případě obrovská příležitost pro Českou republiku, je to příležitost pro ty, kteří vyvíjejí software, podílet se na rozvoji mobilních technologií. Je to samozřejmě obrovská příležitost pro akademickou půdu. Předpokládáme tedy, že je to atraktivní projekt i pro českou vládu. Na základě toho budeme určitě chtít otevřít dialog o tom, jakým způsobem by i vláda mohla participovat na projektu takového významu."