Migranti někdy končí jako novodobí otroci

Illustrative photo: archive of Radio Prague

Případy pracovního vykořisťování převážně zahraničních dělníků u nás nejsou bohužel ojedinělé. Novodobému otrokářství v Čechách napomáhá nejen hospodářská krize, ale i nedostatečná legislativa.

Obchodování s lidmi za účelem pracovního vykořisťování bují převážně ve stavebnictví, potravinářském průmyslu a v lesnictví. Podle statistiky ministerstva vnitra bylo v roce 2010 za obchodování s lidmi za účelem pracovního vykořisťování trestně stíháno 35 osob, což je nejvíce za posledních pět let. Na zneužívání pracovních sil právě v lesnictví upozornila kauza takzvaných "Stromkařů." Téměř šest stovek dělníků ze Slovenska, Rumunska, Vietnamu a dalších zemí pracovalo v lesích bez výplat, zajištění bezpečných pracovních podmínek a vhodného ubytování. Levnou sílu najímaly subdodavatelé velkých firem, které získaly veřejné zakázky pro státní podnik Lesy České republiky. O své zkušenosti hovoří dělník Nguen Van Tuan.

„Každý týden jsme dostali několik kilo rýže a několik slepic. To nebylo dostačující. Když pršelo, také jsme museli pracovat. Vyhnali nás z domova, že musíme pracovat, nesměli jsme být doma. Někdy to bylo neúnosné, tak jsme nechali práci a odjeli jsme. Ale po cestě nás dohnali a znovu nás vyhnali do práce."

Případ řeší několik neziskových organizací, které usilují o vyšetření případu a také o zastavení dalšího vykořisťování zahraničních pracovníků ve státních lesích. Bývalí zaměstnanci novodobých otrokářů se obrátili na právníky, ti však naráží na špatnou spolupráci policie a děravé zákony. Situaci přibližuje advokátka Štěpánka Míková.

„Policie jediné, co dělá, tak neustále ten případ štěpí, podstupuje to jiné místně příslušné policii a tímto způsobem se ho zbavuje. Nám nezbude nic jiného, než podávat stížnosti na postup policie a posléze stížnosti na postup státních zástupců. Pokud touto cestou ničeho nedosáhneme, budeme se muset obrátit na Evropský soud pro lidská práva případně na soudy Evropské unie."

Zadáváním státních zakázek v českém lesnictví se zabývá i organizace Transparency International. Projektový vedoucí organizace Stanislav Beránek upozorňuje na komplikovanost nelegální práce v českých lesích, která kromě obchodování s lidmi vykazuje také znaky hospodářské kriminality. Beránek přiblížil postupy, které Transparency International hodlá v této oblasti realizovat.

Stanislav Beránek
„Ministerstvo přislíbilo, že rozešle svým zaměstnancům oběžník, kde by měli i u těch subdodavatelských firem kontrolovat, jestli tam nepracují lidé, kterým nebylo zaplaceno. Myslím si, že by bylo efektivnější, aby v podmínkách těch tendrů existovala například věc, že čtyřicet procent z té dodávky by mělo být realizováno vlastními silami, nikoliv subdodavatelsky. Firma, která vyhraje tu zakázku, ji také zrealizuje a nebude jí předprodávat dál. Další věcí, která je ke zvážení, je že by podobně jako třeba ve stavebnictví byly i v lesním hospodářství zavedeny určité standardy práce. Ty by upravovaly ceny služeb, aby bylo jasné, kolik tvoří jejich přijatelná cena a kolik už je spekulativní cena."

Kauzu lesních dělníků stejně jako jiné případy novodobého otroctví v České republice sledují neziskové organizace a právníci. Kontrole pomáhá také Státní úřad inspekce práce.