Ministerstvo: Likvidace otáčivého hlediště do konce roku je omyl

Photo: www.otacivehlediste.cz

Město Český Krumlov bylo na seznam památkového dědictví UNESCO zapsáno před 17 lety. Otáčivé hlediště v barokní zahradě zámku bylo tolerováno, s podmínkou, že jeho přítomnost je dočasná. Čeští ministři kultury postupně termín oddalovali, naposledy až na rok 2016. Teď ale přišel starosta Českého Krumlova s dokumentem, který údajně hovoří o likvidaci zařízení do prosince letošního roku.

UNESCO o setrvání točny v areálu chráněné památky rozhodovalo na konci června. Starosta Krumlova Luboš Jedlička nyní informoval o pracovním zápisu z tohoto jednání, kde se hovoří o roku 2009. Pokud by točna nebyla do té doby odstraněna, hrozilo by městu vyškrtnutí ze seznamu kulturního dědictví. Ministerstvo kultury ale informaci vyvrací. Podle tiskové mluvčí Viktorie Plívové jde o omyl:

"Na jednání UNESCO v Séville byla točna probírána, během toho jednání došlo k formálnímu pochybení, k nedorozumění, které se bohužel objevilo také v tom zápisu, v dopise, který nyní také obdrželi zástupci dotčených obcí. Ministerstvu kultury nyní přísluší, aby na toto pochybení věcně zareagovalo. Stane se tak v průběhu září, v době, kdy dostaneme věcné stanovisko výboru UNESCO."

Luboš Jedlička
Starosta Luboš Jedlička se staví ostře proti rušení otáčivého hlediště. Pro cestovní ruch města a regionu je významným impulsem. Starostu navíc udivuje, že UNESCO nevzalo točnu v potaz už v roce 1992.

"Buď jim to někdo zamlčel, nebo teda proti tomu výbor UNESCO absolutně nic nemá, protože již v roce 1992 věděl, že tam ta točna je, a pak si to děláme sami Češi proti Čechům,"

spekuluje starosta o zájmu českých divadelních odborníků na likvidaci otáčivého hlediště.

Mnou oslovení divadelníci se skutečně netají kritikou českokrumlovského zařízení. Scénograf a ředitel Národního divadla v Brně Daniel Dvořák:

"Tady je především velký problém, že ta točna je nesmírně monstrózní, zcela zbytečně, a že to je zařízení, které svému účelu sotva vyhovuje. To znamená neřeší spoustu technických problémů, funguje v podstatě úplně stejně, jako fungovala ta prastará dřevěná, která byla ručně ovládaná."

Scénograf Šimon Caban:

"Mám k tomu dvojaký vztah, protože chápu, že je to atrakce, která přináší obrovskou klientelu a asi spoustu peněz, ale ta architektura se mi zoufale nelíbí. Ale ten princip se mi zase líbí, protože takových otáčivých divadel je hodně málo, myslím, že do toho parku ten princip patří, ale mělo by to vypadat úplně jinak."

Město skutečně točnu chce stůj co stůj. Starosta Českého Krumlova říká:

"To si myslím, že je jenom názor odborníků na tento druh kultury. Já jsem tady starosta pro lidi, pro občany a mým úkolem je, aby opravdu ve městě takovéto skvosty zůstaly."

Starosta odkazuje na průzkum veřejného mínění vypracovaný Univerzitou Karlovou, podle něhož většina respondentů je pro zachování točny. Zmatek s datem jejího ukončení má zřejmě na svědomí ministerstvo. Luboš Jedlička totiž o původu zápisu z jednání říká:

"Ta informace vzešla z ministerstva kultury, ne od nás, takže já věřím, že se 16. září dozvím pravdu."

Na ten den ministr kultury Václav Riedelbauch svolal jednání všech zainteresovaných stran o dalším osudu českokrumlovského zařízení.