Ministr Gross není spokojen s postupem policie při srazu skinheadů

Ještě jednu ožehavou záležitost zmínil ministr vnitra Stanislav Gross na pondělní tiskové konferenci po jenání vlády - postup policie při víkendovém strazu skinheadů poblíž Prahy. Více informací má Josef Kubeczka.

Jde o sobotní sraz pravicových extremistů v Senohrabech u Prahy. Jejich zástupci se sjížděli na pražské Hlavní a Holešovické nádraží, odkud je pořadatelé odváželi na utajované místo srazu a koncertu domácích i zahraničních skupin, které mají ve svých písních rasistické texty. Policie už na pražských nádražích počínání skinheadů monitorovala a snažila se zjistit, kam budou přesouváni. Až na poslední chvíli se jí podařilo zjistit, že cílem přesunu jsou Senohraby u Prahy. Sraz téměř čtyř stovek pravicových extremistů skončil bez incidentů v neděli ráno. Jak poté sdělila mluvčí středočeské policie Soňa Budská, "po celou dobu koncertu nebyl porušen zákon, a policie tudíž neměla důvod zasahovat." K postupu policie však má ministr vnitra Stanislav Gross výhrady:

"Jsem podle dosavadních informací nespokojen s tím, jak policie konala v případě srazu skinů v Senohrabech a chci tuto věc řešit ve středu na jednání s policejním prezidentem a s krajskými řediteli správ Policie České republiky. Nechci dělat definitivní závěr pouze na základě informací ze sdělovacích prostředků, ale pokud se potvrdí, tak musím říci a zasadím se o to, aby se podobná situace již neopakovala. Myslím si, že je zcela jasné, že policejní důstojníci musí být ochotni na sebe převzít i míru zodpovědnosti při rozhodování o zákrocích v takovýchto případech a ne se bát udělat rozhodnutí v případě, kdy má policie zakročit."

Na organizátory koncertu podala trestní oznámení, pravděpodobně jako soukromá osoba, Jana Chalupová z Kanceláře prezidenta republiky. Také protirasistický aktivista Jakub Polák uvedl, že zvažuje podání trestního oznámení, avšak i na policii, protože ta podle něj proti nezákonnému počínání extremistů nezasáhla. Upozornil, že samotný zvací leták na koncert, který měla policie k dispozici, naplňoval skutkovou podstatu trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.