Stovky studentů prošly semináři o nebezpečí neofašismu

neonacek_chcete_ho_brozurka.jpg

Společnost Člověk v tísni pokračuje ve vzdělávacích programech. Po kampani Be kind to your lokal nazi navázala celoročním projektem Dovedu to pochopit? Vedle veřejné části se tentokrát zaměřila na středoškolskou mládež, která je svody extremistických skupin zvlášť ohrožena.

Videoklip Jana Budaře Brožurka, videospoty "Neonácek: Chcete ho?", speciální internetové stránky, koncerty a putovní výstava - to vše bylo součástí veřejného programu.

"...to byla kampaň a ta duhá, pro nás významnější část, byla vzdělávací."

Ve školách po celé republice se uskutečnilo na 60 seminářů, říká Petra Skalická, ředitelka programu Varianty, který zřídila společnost Člověk v tísni:

"Většinou se angažuje v akcích humanitární pomoci nebo rozvojové spolupráce. Ale už v počátcích naší práce bylo jasné, že pokud se chceme v těchto oblastech angažovat a chceme něco měnit, že je potřeba společnost i vzdělávat. Proto jsme začali se vzdělávacími programy..."

Program Varianty připravil i praktickou pomůcku pro učitele, aby se nebáli otevírat téma, o nichž mnohdy sami mnoho nevědí. Vedoucí autorského týmu Dana Gabalová říká:

"Má sloužit jako základní informace o extremismu, o neonacismu, o pozadí celé situace, aby se běžný laik na tuto problematiku rychle zorientoval a uměl si s tématem poradit."

Rok 2008 se vyznačoval nárůstem projevů agresivity. Praktické semináře, kterými prošlo kolem 1700 studentů učilišť, středních odborných škol i gymnázií, se snažily reagovat na aktuální události.

Václav Zeman: "Na programu semináře jsme měli sadu aktivit, které na jedné straně představovaly základní pojmy na druhé straně reagovaly na aktuální kauzy. Máme tam třeba aktivitu zaměřenou na vydání knihy Turnerovy deníky, na shromažďovací zákon..."

Viktor Pati byl jedním z lektorů vzdělávacího programu Dovedu to pochopit? Podle něj se nejčastěji sympatizanti extremismu objevují na učilištích. Největším problémem podle něj nejsou jejich názory.

"Není problém vyvrátit ty jejich názory, nebo je odargumentovat, protože jsou opravdu hodně jednoduché. Nicméně problém je, že ostatní studenti se jich bojí."

Jaký efekt seminář měl? Podle Patiho se studenti k debatám na takové téma mnohdy během celé školní docházky ani jednou nedostanou.

"Ti studenti chodili a říkali: děkujeme, že jste přišli, my se o tom ve škole vůbec nebavíme, řekli jste nám důležité věci a už se na to dívame trochu jinak..."

Dotazníkové šetření Člověka v tísni potvrdilo, že jen 14 procent z oslovených studentů se ve vyučování s problematikou extremismu setkalo víc než dvakrát.