Armáda zasáhla proti extremistům ve svých řadách

armada_vojaci_vyznamenani.jpg

Armáda tvrdě zasáhla proti extremistům ve svých řadách. Tři vojáci byli propuštěni, dva byli postaveni mimo službu. Podle odborníků nelze počet extremistů v armádě odhadnout. Shodli se však na tom, že jich mnoho nebude a nepředstavují významnější bezpečnostní riziko.

Ministr obrany Martin Barták,  foto: ČTK
Stoupence neonacistické organizace White Justice trénoval ve výcvikových kempech profesionální voják Lukáš Sedláček. K činnosti v extremistické skupině se přiznal a ministr obrany Martin Barták jednal rychle. Odebral mu hodnost a tím pádem rozhodl o zániku jeho služebního poměru.

Problémy měla armáda také v Afghánistánu. Podle Mladé fronty Dnes nosili dva velitelé Jan Čermák a Hynek Matonoha na přilbách znaky dvou brigád SS. Oba muže přitom ministr obrany a náčelník generálního štábu minulý pátek v Žatci vyznamenali za vzorné splnění afghánské mise. Ministr obrany Martin Barták uvedl, že se o případu dozvěděl teprve o víkendu.

"To, co mě pochopitelně mrzí, je, že konání těchto několika málo jedinců vrhá špatné světlo a stín na působení celého kontingentu Armády ČR, protože jinak právě tento kontingent odvedl v Lógaru skvělou práci. Myslím, že tady je třeba důkladně prověřit, jestli neselhaly kontrolní mechanismy, protože velení je zodpovědné za to, co se v misi děje."

Mimo službu postavil ministr velitele kontingentu v Lógaru Petra Procházku a generála Jiřího Halašku, který zodpovídá za velení vojsk v operacích. Podle Mladé fronty Dnes nařídil Procházka spálit potahy přileb se znaky SS jednotek. Na jeho rozkaz prý také byly zlikvidovány téměř všechny usvědčující fotografie. Jak list ověřil z několika nezávislých zdrojů, pokyn, aby plukovník Procházka skandál zatajil, přišel zřejmě z operačního centra velení armády, které řídí akce v zahraničí.

Kolik je v české armádě stoupenců krajní pravice, nelze podle expertů odhadnout. Větší počet jich ale nebude. Politolog Zdeněk Zbořil se domnívá, že nepředstavují bezpečnostní riziko. Jediným rizikem je podle něj možnost, že své zkušenosti a znalosti mohou předávat dalším pravicovým extremistům.

Jeden z vojáků,  Jan Čermák,  na snímku z 6. listopadu ze slavnostního nástupu 3. kontingentu AČR v misi ISAF,  foto: ČTK
"To, že se lidé, kteří jsou v nějakém napětí, vlastně v bojových situacích, dopustí nějaké hlouposti, to se stává ve všech armádách světa. Důležité je to, jak se s tím pak naloží. Mě se rozhodnutí o vyloučení z armády zdá až příliš tvrdé. Zdá se mi mnohem důležitější než to, co udělali ti dva důstojníci, že se to někdo snažil kamuflovat. Nebezpečná je spíše reakce na nějakou mimořádnou událost."

Jeden z vojáků nošení nacistického znaku v rozhovoru pro list potvrdil, podle jeho slov to byla klukovina, které lituje. Také politolog Zbořil se domnívá, že si symboly vybrali zřejmě náhodně a označil to za neznalost a ignoranci.

"Pozor na to, například SS Waffen jsou v České televizi propagované jako stateční bojovníci na východní frontě proti bolševismu. Na Ukrajině a v baltských republikách, zejména v Estonsku mašírují veteráni SS se všemi emblémy. Zapomíná se na to, že kromě toho, že byli stateční na frontě, tak to byli také vrazi, kteří vraždili bezbranné židovské obyvatelstvo. Ale jak se vzdalujeme dál historicky, tak se jednak vytrácí bezprostřední zkušenost a schopnost reflexe."