Ministr Svoboda chce přesvědčit EU, aby nadále zvala kubánské disidenty

Česko se podle ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) nehodlá nechat svázat dohodou členských států Evropské unie ke změně svého postoje ke kubánským disidentům. Ministr bude usilovat o to, aby EU nepřijala závazek, že přestane dočasně zvát kubánské disidenty na národní recepce svých diplomatických misí v Havaně. Zástupci členských států EU mají o kubánské otázce jednat na pondělním zasedání Evropské rady. Naprostá většina členských zemí je pro přijetí závazku jako gesta kvůli tomu, že režim Fidela Castra propustil většinu disidentů uvězněných v roce 2003 a oznámil obnovení diplomatických styků se zeměmi unie. Česko s Polskem jsou ale proti jakémukoli zmírnění tvrdého stanoviska vůči kubánskému režimu.

Evropský poslanec Miloslav Ransdorf z opoziční KSČM obvinil Svobodu z "pokryteckého prosazování dvojího standardu". Kuba podle něj sice není ideální stát, ale její vypichování jako země, kde je situace katastrofální, neobstojí. Česká politika by podle Ransdorfa měla mít pochopení i pro většinový názor EU. Svobodův postoj naopak v sobotu podpořil šéf delegace českých europoslanců a stínový ministr zahraničí opoziční ODS Jan Zahradil.

Ministr Svoboda v televizní debatě dále naznačil, že čeští vojenští policisté, kteří budou se souhlasem parlamentu školit své kolegy v Iráku do konce letošního roku, by v této zemi mohli možná působit i v příštím roce. Český policejní kontingent pracuje na britské základně Šaíba. Bude podřízen Výcvikové misi NATO v Iráku.