Mladí čeští fotbalisté budou hrát o světové zlato

Foto: ČTK

Český fotbal svým fanouškům v posledních letech příliš radosti nedělá. Mnozí jsou nespokojeni s úrovní ligových soutěží, poznamenaných korupčními skandálky. Reprezentace nedosahuje úrovně hodné hvězd zahraničních soutěží, kterými by se jinak mohla pyšnit. Jako balzám na fotbalovou duši tak musí působit nečekaný úspěch českých juniorů.

Foto: ČTK
Na mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Edmontonu se čeští fotbalisté probojovali do finále, když zápas s rakouským týmem rozhodli už v jeho první čtvrthodině. Redaktor Českého rozhlasu Ondřej Prokop mohl být ve své zprávě z místa dění navýsost stručný: "Lepší vstup do utkání si svěřenci trenéra Soukupa nemohli přát. Už ve čtvrté minutě rozehrál Kalouda volný přímý kop a Mičola zblízka otevřel skóre. Český tým, kritizovaný za příliš obrannou hru, nadále útočil a v 15. minutě po rychlé akci a Kúdelově centru z pravé strany zvýšil Fenin. Rakušané museli začít útočit, ale česká defenziva jim prakticky nic nedovolila."

Zápas skončil u rychle dosaženého výsledku 2:0. Rakouský tým se musel obejít bez tří opor, které vyřadily dvě žluté karty a jedno zranění, a Čechy po jejich dosavadní spanilé jízdě šampionátem bookmakeři - zde vůbec poprvé - pasovali do role favoritů. Trenér českých juniorů Miroslav Soukup ale varoval před sebeuspokojením a před semifinálovým zápasem přiznal určitou nervozitu:

Foto: ČTK
"Tak klidný nejsem. Já nemůžu být klidný, když cítím, že jsme jeden zápas od medaile. Ale na druhou stranu znova srovnávám tu realitu, která je, a taky už jsem mohl být týden v Brně a v současné době na soustředění v Rakousku, takže i vím, co mohlo stát. A proto se snažím i brát realitu, jaká je, a nenechat se tím nijak výrazně ovlivňovat."

Na hráče muselo působit nemalé pokušení: na finále upírají zraky agenti špičkových zahraničních klubů, právě na šampionátu dvacítek si otevřely dveře do velkého fotbalu i takové hvězdy, jako kdysi Maradona nebo nedávno Messi. Kouč Soukup ale svým svěřencům vymlouval individualismus a přílišnou snahu se předvést. Spíš než solitér podle něj zaujme hráč týmu, kterému se daří.

Povedlo se a mladé české fotbalisty čeká v neděli jeden z jihoamerických týmů - Argentina nebo Chile. Už teď ale mají v kapse stříbro a jsou tak vůbec nejúspěšnější reprezentační sestavou v téměř 15leté historii samostatného českého fotbalu.

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio