Na štítě, ale se vztyčenou hlavou

Foto: Radu Vioreaunu, EPA/ISIFA

Čeští fotbalisté do 19 let se na šampionátu v Rumunsku stali vicemistry Evropy. Byť ve finále prohráli s favoritem turnaje ze Španělska, hra, kterou předváděli, si zaslouží mnohem více než jen uctivé smeknutí klobouku.

Foto: Radu Vioreaunu,  EPA/ISIFA
Čeští fotbalisté do 19 let na titul mistrů Evropy nedosáhli. Ve finále sice dvakrát vedli nad favorizovaným Španělskem po gólech Ladislava Krejčího a Patrika Láchy, nakonec však prohráli 2:3 po prodloužení. Svěřenci trenéra Jaroslava Hřebíka tak potvrdili prokletí českých týmů ve finále velkých turnajů, když z osmi účastí zvládla boj o zlato jen jednadvacítka na ME 2002. Španělé vyhráli šampionát devatenáctek popáté v historii. Spolukomentátor televizního přenosu, bývalý fotbalista Pavel Karoch, však hned po závěrečném hvizdu rozhodčího nalézal pro hru českého mužstva jen slova chvály:

"Naši hráči jsou sice padlí, ale musím říct, že pro mne jsou dnes vítězové. Jednoznačně je musíme pochválit za celé mistrovství Evropy, za všechny předvedené zápasy, odvážný vysoký presing, aktivní celé mužstvo, skvělé individuální výkony, rychlý kolmý přechod do útoku, vysoká efektivita. Dnes chybělo opravdu málo, možná jen trochu štěstí - ten druhý gól, který Španělé tečovali, samozřejmě měli i příležitosti a jsou skvělí. Rozhodně ale naši jsou pro mne vítězové."

Španělský fotbal v současnosti vládne světu a i na tomto turnaji budil svou hrou respekt. Český tým však potvrzoval velkou formu a aktivním napadáním nepouštěl Španěly k jejich typické hře. Obránci soupeře se pod tlakem uchylovali jen k nákopům, s čímž si čeští stopeři uměli poradit. Česká lvíčata dokázala i zaútočit a držela soupeře v nejistotě. To ocenil i fotbalový expert Vladimír Táborský, který vyjádřil svůj názor na to, co rozhodlo o porážce českého týmu:

"Rozhodovalo trošku štěstí a možná i to, že v závěru utkání jsme už neměli tolik sil a trenérovi Španělů se velice povedla výměna jednoho hráče, který potom vstřelil dvě branky. Trošku překvapením bylo to, že jsme byli úplně rovnocenným soupeřem, protože Španělé byli favorizováni, a dokonce v některých momentech jsme byli lepší. Byli jsme i blízko k celkovému vítězství."

Také trenér české devatenáctky Jaroslav Hřebík své svěřence za předvedený výkon pochválil:

"My jsme s nimi hráli tak, že ještě pět minut před koncem jsme mohli vyhrát. Španělé se strachovali o to, zda jsou vůbec schopni vyrovnat. Hráli jsme šestý zápas během sedmnáctí dnů. To je úplně něco neskutečného. Ti hráči, to je fantazie. Teď tady brečí v kabině, ale bohužel, no, prohráli jsme."

Česká fotbalová reprezentace do 19 let završila ziskem stříbra na mistrovství Evropy úspěšný rok mládežnických výběrů. Navázala tak na bronz týmu do 21 let a kvalifikaci sedmnáctky na mistrovství světa. Trenéři jednotlivých reprezentací se snaží ordinovat svým svěřencům moderní způsob hry, což po nich požaduje šéf mládežnických výběrů fotbalové asociace Dušan Fitzel:

"To je můj koncept, který jsem takto nastavil. Všichni trenéři, které máme u nároďáků, se sjednotili v názoru, že chceme tímto způsobem hrát, protože to je evropská fotbalová moderna. Pokud se chceme posouvat ke kvalitě a držet krok s těmi nejúspěšnějšími, tak to je jediná cesta, která existuje."

Nejlepším střelcem turnaje se stal se šesti góly útočník Realu Madrid Álvaro Morata, druhé místo obsadil se třemi góly Tomáš Přikryl. Mnozí čeští fotbalisté neskrývali slzy zklamání, že se jim nepodařilo dovést své snažení do úspěšného konce. Bývalý úspěšný fotbalista Luděk Zelenka ale i v tom vidí jisté pozitivum:

"Asi teď převládá u nich smutek, že neudělali ten poslední krok, ale za čas si uvědomí, že to byl fantastický úspěch a že udělali ohromný krok dopředu ve své kariéře. Něco takové vůbec prožít, i ty smutné emoce k fotbalu patří, to je prostě sport. Je to hrozně cenná věc, která se jim v kariéře třeba bude hodit. Teď je všechno špatně, protože se to nepodařilo, ale za chvilku to budou hodnotit daleko střízlivěji a budou z toho pozitivní vzpomínky."

klíčové slovo:
spustit audio