Velké sparťanské proměny

Tomáš Řepka, foto: www.tomasrepka.cz
0:00
/
0:00

Fotbalový fanoušek v Česku je spokojený, jarní část první ligy začala. Zimní přestávku mnohé kluby využily k doplnění kádrů, doléčení podzimních šrámů, nabrání kondice, vylepšení stadionů či nácviku taktiky a standardních situací. Nebývá ale zvykem, že by k zásadním kádrovým změnám docházelo u celku, který po podzimu vede tabulku. A přece jsme se dočkali. Pražská Sparta provedla překvapivě v tomto směru změn více než dost.

Lukáš Přibyl,  foto: Dimír Šťastný / Bohemians 1905
O pražské fotbalové Spartě se v posledních dnech hodně hovořilo, bohužel ve velmi smutné souvislosti. Nejen fotbalové funkcionáře, ale i mnohé fanoušky velmi zarmoutila zpráva o náhlém úmrtí bývalého ředitele Bohemians 1905 a současného místopředsedy představenstva Sparty Lukáše Přibyla, který zemřel ve věku 33 let zřejmě na srdeční vadu.

Život však jde dál a Spartu čekají jarní boje o mistrovský titul. A fanoušci jsou zvědaví, jak si jejich miláček povede v novém složení, s novými lodivody. Dva dny před loňským Štědrým večerem jim vedení klubu za dlouholetého Sparťana, hráče, trenéra, funkcionáře, Jozefa Chovance nadělilo nového generálního sportovního manažera Jaroslava Hřebíka s přebudovaným realizačním týmem. Přišla s tím i naděje na lepší fotbalové zítřky? Čas ukáže.

První tým Sparty vede stejně jako dosud Martin Hašek, kterého vedení klubu nejprve spolu s celým realizačním týmem odvolalo, ale Jaroslav Hřebík si jej do týmu vzal zpátky. Asistentem Martina Haška je Václav Jílek. Ten na Letnou přišel z Olomouce. Jako kompenzaci poslala Sparta do Olomouce na hostování Jakuba Podaného. Brankáře ve Spartě trénuje Pavel Srníček, který nahradil Jana Stejskala. Pavel Srníček naposledy působil jako trenér mladých gólmanů v Ostravě, zkušenosti nasbíral v Anglii během působení v Newcastlu, Sheffieldu, Portsmouthu či West Hamu, ale také v italské Brescii nebo portugalském Beira-Mar. Do Sparty se vrátil i Miroslav Baranek, tentokrát do role manažera mužstva.

Tomáš Řepka
V zimní přestávce se klub rozloučil se dvěma hráčskými oporami - stoperem Tomášem Řepkou a brankářem Jaromírem Blažkem. Tomáš Řepka, kontroverzní hráč, jedněmi zbožňovaný, jinými zatracovaný, si nemůže stěžovat na to, že by se s ním fanoušci při silvestrovském derby řádně nerozloučili. Nosili ho dokonce na rukou. "Krásně se se mnou rozloučili, na to nezapomenu do smrti. Přál bych to každému," prohlásil docela dojatý fotbalový "tvrďák".

Tomáš Řepka o přestupu jednal nejdříve s Viktorii Plzeň, která hledala náhradu za stopera Davida Bystroně, distancovaného na dva roky za doping. Nedohodli se, a tak mu přišla vhod nabídka Dynama České Budějovice. Tomáš Řepka se jim upsal a je rád, že přestupové tahanice byly u konce a zase bude hrát ligu:

"Budějovice byly opravdu konkrétní, bylo to super, jednání měla spád. Já i klub jsme si řekli nějaké svoje podmínky, nakonec jsme se potkali a bylo to úžasné. To byl jeden z důležitých aspektů, proč jsem podepsal. Po jednání s Plzní jsem to chtěl už zabalit, ale dostal jsem šanci od Budějovic, takže se to zase nastartovalo. Jsem šťastný, že mi Budějovice tuhle šanci daly a můžu ještě kopat ligu. Tím jsem prodloužil tu - jak já říkám - polosmrt."

V Českých Budějovicích Tomáš Řepka podepsal smlouvu na rok a půl s tím, že po půlroce může být zrevidována. Jak sám řekl, je psychicky připraven, že po sezonách, kdy bojoval o titul, se bude věnovat záchranářským pracím:

"Hmmm, myslím, že se s tím poperu. Motivaci mám, pořád chci ve fotbale něco dokazovat, já v tom problém nevidím. Jestli jsou na tom teď Budějovice tak, jak jsou, za čtyři kola to může být jinak. Nepřemýšlím o tom, že bychom měli hrát o záchranu, nebo že bychom dokonce spadli."

Devětatřicetiletý brankář Jaromír Blažek, dlouholetá opora Sparty, v první lize nezůstal. Podepsal smlouvu s jihlavským celkem FC Vysočina. S třetím týmem druhé ligy se dohodl na půlroční smlouvě s možností dalšího prodloužení. Na pražskou Spartu, v níž strávil 11 let, ale vzpomíná v dobrém:

"Sparta mi dala všechno, po čem jsem toužil. Myslím tím sportovně. Hrát evropské poháry, hrát Champions league, dostat se do národního mužstva. To všechno se mi splnilo prostě díky Spartě."

S Jihlavou by se Jaromír Blažek rád vrátil do první ligy:

"Určitě chci ještě něco dokázat. Nechtěl jsem úplně skončit s fotbalem, i když k tomu byl malinký kousíček. Jeden večer, tuším to byla neděle, jsem manželce řekl, že končím. Druhý den jsem šel ke svému manažérovi a řekl jsem mu: 'Pane Paska, já prostě na této úrovni končím a už si tu tady někde budu jen šolichat.' Pak se člověk vyspí, rozleží se mu to v hlavě a během dvou dnů jsem se rozhodl jinak."

Nástup Jaroslava Hřebíka na pražskou Letnou se odehrál těsně před loňskými vánočními svátky. Jak tehdy řekl na tiskové konferenci, jeho manželka z toho dvakrát nadšená nebyla:

"Samozřejmě to bude zásah do mého dalšího života. Manželka řekla, že je to nejhorší dárek, co jsem jí mohl dát. Řekla: Ještě horší by bylo, kdybys mi odešel s nějakou ženskou. A nato dodala: Ono je to vlastně skoro stejné."

Jaroslav Hřebík je uznávaný fotbalový odborník a má rád vedle sebe lidi odborně zdatné. Nabídku Sparty přijal už potřetí v kariéře a, jak řekl Českému rozhlasu, je si vědom toho, že už potřetí vstoupil na tenký led, kterým je tento klub:

"Sám jsem poznal, že je to hodně tenký led. Asi je to tím, že tu jsou horká křesla, a tak je to potom problém. Když jsem tu byl poprvé, tak si myslím, že to bylo úspěšné. Podruhé už ta doba tak úspěšná nebyla. Nepodařilo se realizovat to, co jsme se předsevzali, bylo špatné prostředí. Teď znovu po pěti letech si myslím, že se to prostředí o hodně vylepšilo. Je takové, že by se dalo uskutečnit to, co jsme si předsevzali, to znamená, aby Sparta znovu zkoordinovala svou cesto a byla jednoznačně nejúspěšnější u nás a konkurenceschopná v Evropě. Proč se to dosud nedařilo, je pro mne těžké hodnotit, protože když nejste přímo u toho, kdy se to tvoří a nespolupracujete s hráči, neprožíváte každou minutu v tom prostředí, tak je to těžké hodnotit, moc se to hodnotit nedá. Prostě se Spartě nedařilo tak, jak si představovala."

Nový sparťanský generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík má jasno v tom, co je třeba udělat, aby se výkony a tedy i výsledky mužstva zkvalitnily:

"Jednoznačně je finální produkt hra. Samozřejmě hra je důležitá, co se týče výsledků, ale nejdůležitější je kvalita hry. Aby byla úspěšná, musí být hodně progresivní. Na současnou dobu je to hra, která se hraje v Evropě a která nám Čechům trochu utíká."

Jaroslav Hřebík dobře ví, jak dosáhnout vyšší kvality u hráčů, ale podle něj chce všechno svůj čas:

"Které hráče můžete v Čechách získat? Většinou jsou to čeští hráči, nebo slovenští hráči. To hráči, kteří už prokázali svoji kvalitu v Evropě, asi do Čech nezískáte. Takže nejlepší je vždy si hráče vychovat tak, aby ten hráč byl zajímavý nejen pro klub, ale i pro českou kopanou, to znamená, aby měl i možnost být reprezentantem. Když chcete uspět v Evropě, tak v podstatě všichni hráči Sparty by měli být potenciální reprezentanti."

Jarní část první ligy teprve začala. Zda se Jaroslavu Hřebíkovi podaří ve Spartě Praha naplnit ambiciózní předsevzetí, samozřejmě ukáží výsledky jeho svěřenců na hřišti.

klíčové slovo:
spustit audio