Mnozí turisté vidí sníh ve Špindlerově Mlýně poprvé

Foto: Ondřej Tomšů

Až devět tisíc lidí denně se prohání na sjezdovkách Skiareálu Špindlerův Mlýn. Je hodnocený jako jedno z nejlepších středisek Česka. Je tu i sáňkařská dráha.

Sáňkařskou dráhu ve Špindlerově Mlýně si vyzkoušeli i redaktoři Radia Praha,  foto: Ondřej Tomšů
Autobus startuje a vyjíždíme nahoru.

"Jsme zhruba 200 metrů pod sedlem Špindlerovy boudy, což je na hranici s Polskem. Teď jsme pár metrů od startu, máme nafasované sáňky, a pojedeme zpět do centra Špindlerova Mlýna po sáňkařské dráze, která měří 3 kilometry. Sem jsme jeli asi 8 kilometrů, protože silnice se klikatí. O to prudší kopec nás teď čeká. Výškový rozdíl je asi 400 metrů,"říká průvodce Jan Klimenta.

Mnozí turisté tu vidí sníh poprvé

Na tříkilometrový sjezd na saních tu čeká řada turistů. Jako úžasnou a krásnou zkušenost hodnotí zdejší hory turisté z Egypta, kteří za chvíli sviští dolů. Mnozí jejich krajané tu vidí sníh poprvé, zavzpomínal prodejce lístků Matěj:

René Hroneš,  foto: Ondřej Tomšů
"Někteří lidé sem přijdou a myslí si, že jdou na klasické sáňky, jako když jsme byli malí. Pak jsou docela překvapeni, když jim řeknu, že v džínách a v botaskách to asi nepůjde. Když přijdou třeba lidé z Egypta, tak nevědí, co je čeká, vidí sníh poprvé. Měl jsem tu Egypťany, kteří si otočili sáňky sedákem do sněhu, a chtěli jet na ližinách. Ale lidi, kteří si zjistí informace na internetu, tak jsou připravení, a vědí, do čeho jdou."

Po propojení areálů vznikne 40 km sjezdových tratí

Mráz vyměníme za teplou restauraci, kde čeká obchodní ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. Jak říká, za poslední čtyři roky tu investovali přes 20 miliónů eur, většinou do umělého zasněžování.

"Celkem disponujeme v rámci zimního střediska 25 kilometry sjezdovek. Máme pět lanovek, včetně nejmodernější vyhřívané šestisedačky s bublinou, a ještě 11 dalších vleků. Špindlerův Mlýn je v údolí, a na obou kopcích máme jednak areál ve Svatém Petru a areál Medvědína. Ještě na příjezdu do Špindlerova Mlýna, u přehrady je areál Labská. A to vše dohromady je Skiareál Špindlerův Mlýn."

Lyžařský areál ve Špindlerově Mlýně,  foto: Ralf Roletschek,  GNU Free Documentation License,  version 1.2
Cílem je areály propojit. Příprava už probíhá, a práce by měly začít v roce 2018. Pak tu bude skoro 40 km sjezdových tratí.

"Budeme mít dvě nové lanovky, tři nové sjezdovky. Celkově bude skoro 40 kilometrů sjezdových tratí. To v rámci ČR nemá konkurenci, mít na takto malém prostoru takové lyžařské možnosti."

Na zdejších sjezdovkách se prohání Strachová, Ledecká i Samková

Špindlerův Mlýn má všechny kategorie sjezdovek, od modrých pro začátečníky, až po černou FIS sjezdovku, kde se jely i světové poháry ve slalomu a v obřím slalomu v lyžování žen.

"V březnu 2019 se tu pojede zase slalom žen, ale i paralelní slalom, což je atraktivní podívaná. Sami pořadatelé, když tu byli na prohlídce, tak říkali, že takový svah jako je tady, pěkně osvětlený, není na mnoha místech. Proto jsme byli vybraní v poměrně široké konkurenci."

Ve zdejším skiareálu jezdí poměrně často mistryně světa ve slalomu Šárka Strachová. Ve zdejší sportovní akademii vyrostla mistryně světa Ester Ledecká či Eva Samková, olympijská vítězka ve snowboardcrossu.

Špindlerův Mlýn,  foto: Ondřej Tomšů
"Často se stává okolo Vánoc, Nového roku a teď o jarních prázdninách v únoru, že hotely jsou úplně vyprodané. Lyžuje nám tu 8 až 9 tisíc lyžařů. Lůžková kapacita je 16 tisíc. Takže je ještě jednou tolik lidí, kteří jsou tady ve Špindlu, a dělají něco jiného. Kromě sáňkařské dráhy tu máme 120 kilometrů běžeckých tratí, které upravujeme. Letošní novinkou je kluziště v centru, kde je vstupné zdarma. Špindlerův Mlýn má tu výhodu, že je to vesnička v údolí. Na rozdíl od mnoha jiných středisek, když tady odpoledne skončí provoz lanovek, tak lidé nenaskočí do aut a neodjedou. Po městě se korzuje, lidé popíjejí svařáčky, chodí na to kluziště a žije to pěknou horskou atmosférou, což nám hodně lidí z oboru závidí," dodal René Hroneš.

10
50.725479500000
15.606605700000
default
50.725479500000
15.606605700000