Moravská gobelínka restaurovala nejrozměrnější gobelín ve své historii

Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí se už více než sto let věnuje ručnímu tkaní klasických gobelínů, originálních koberců i uměleckých tapisérií. V minulých dnech dokončila opravu nejrozměrnějšího gobelínu, jaký se kdy v manufaktuře restauroval.

Tři sta let starý gobelín se restauroval devět měsíců a jeho motivem je výhled do krajiny. Jak uvedl ředitel a akademický malíř Jan Timotej Strýček, bude zdobit egyptské velvyslanectví v Praze.

"Gobelín se skládal ze čtyřech částí a ta největší měla asi 730 krát 270 centimetrů. Je zajímavé, že původní gobelín byl mnohem větší, a koncem 19., možná počátkem 20. století byl zmenšen do tohoto rozměru. Vlastníkem je egyptské ministerstvo zahraničí a gobelín je umístěný na jejich velvyslanectví v Praze. Egypt koupil dům ve 20. letech a ten gobelín byl součástí stavby. Oni teď dělají rekonstrukci a v rámci toho opravují veškeré umělecko-řemeslné předměty a tedy i tento gobelín."

Jak dodal Jan Timotej Strýček, na gobelínu je patrné obrovské výtvarné a řemeslné zázemí vlámské dílny, kde vznikl. Několik dnů byl vystaven i galerii manufaktury. Stalo se již tradicí, že lidé mohou krátce vidět každou významnou zakázku, než si ji odveze investor. Byla to zřejmě jediná možnost, jak gobelín spatřit, protože do pracovny egyptského velvylance se mnoho lidí nepodívá. Gobelíny z moravské manufaktury je však možné vidět v budovách českého parlamentu či ambasád. Jak dlouho už gobelínka funguje?

"První zmínka o nás je z roku 1898. Fungovala asi už několik roků před tím, ale v té době pracovala manufaktura ve stejném množství uměleckých řemeslníků jako dnes. Měla kolem 20ti lidí. A od té doby nepřetržitě pracujem."

Jaký je o gobelíny zájem?

Žlutý rastr,  Zbyšek Sion
"Gobelín je v dnešní době velice problematická věc, protože způsob jeho výroby je stejný po 2000 let, možná ještě déle. Tam se nedá nic urychlit. A protože se vše ostatní zrychluje, tak cena těch gobelínů se relativně zvyšuje. To se nedá nijak zkrátit. Je tam obrovské množství hodin, než se takový gobelín udělá, takže těch investorů, kteří si chtějí koupit nějaké umění a investují do gobelínu, není mnoho. Chce to velmi movitého člověka s obrovským zájmem o tu věc."

Jak dlouho se vyrábí třeba gobelín 3x2 metry?

"U gobelínu a to je zajímavé, nezáleží na rozměru. Důležitá je dostava, to je vlastně hustota útků a osnovních nití."

Když dáte u takto velkého gobelínu 30 nití na 10 centimetrů, vyrobíte ho za 2000 hodin. Čím je gobelín jemnější, tím věrněji zobrazuje předlohu, ale narůstá jeho pracnost i cena. V manufaktuře se dělají gobelíny z nejkvalitnějších materiálů - česané vlny a z přírodního hedvábí. Gobelínka umožňuje nahlédnout pod pokličku výroby i svým návštěvníkům. Při exkurzi si mohou prohlédnout současné dílny i vybavení z přelomu 19. a 20. století. Zjistí také, jak se přenáší vzor z výtvarného návrhu do právě vznikající tapiserie. Většina lidí má gobelíny spojeny s hrady a zámky, zde však vznikají hlavně moderní věci.

"V tom našem programu byla snaha najít pro gobelín nejsoučasnější a nejschopnější umělce a výtvarníky a snažit se je přilákat ke spolupráci. V rámci toho jsme už vytvořili 60 věcí, kde jsou opravdu významní autoři."

Foto: www.gobelin.cz