Muž mnoha profesí Michael Kocáb slaví pětašedesátiny

Michael Kocáb

Skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik, někdejší podnikatel, muž, který stojí za odsunem sovětských vojsk, opět žije hudbou.

Michael Kocáb | Foto: Pavol Frešo,  Flickr,  CC BY 2.0

Michael Kocáb, jako syn evangelického faráře, kterému tehdejší KSČ zakázala vykonávat kazatelskou činnost, byl téměř předurčen k životu v undergroundu. Díky svým názorům a neměnným postojům stál u zrodu parlamentní komise pro odsun sovětských vojsk z Československa.

Foto: Bonton
Poté, co poslední voják opustil tehdejší ČSFR (30. 3.1991) rezignoval na veškeré politické funkce a vrátil se k hudbě. K té inklinoval od dětství nejen díky své mamince, která si přála, aby hrál na varhany. Začínal u klavíru, hrál klasiku, jazz. Vystudoval pražskou konzervatoř obor skladba/varhany.

Založil legendární Pražský výběr

V roce 1977 založil dnes legendární uskupení Pražský výběr. Známým se stalo jeho vystoupení na festivalu Děčínská kotva v roce 1988, kde prohlásil: „Každá země má takovou vládu, jakou si zaslouží". Spolu s Pražským výběrem vydali celkem 4 studiová alba. Žízeň (1978), Výběr (1987), Pražský výběr(1988) a Běr (1997). Poté, co se Pražský výběr rozpadl, vydal jako Pražský výběr II ještě jedno studiové album, Vymlácený rockový palice (2007).

Za zmínku určitě stojí film, režírovaný Jurajem Herzem Straka v hrsti, napsaný na motivy středověké satiry "Mastičkář," nejstaršího dochovaného českého dramatického díla. Hudbu do Straky v hrsti napsal Michael Kocáb a Michal Pavlíček. Ačkoli hudba, či skladby byly psány v roce 1982, na studiovém albu Pražský výběr vyšly až v roce 1988, poté, co byl pražskému výběru zrušen zákaz vystupování (1983-1986).