Na 150 lidí oslavilo Valentýna návštěvou mše na Vyšehradě

Slíbit si lásku na celý život či políbit milovaného člověka před ostatky sv. Valentina vystavenými na Vyšehradě - i tak mohli lidé oslavit svátek zamilovaných. Na poutní mši do vyšehradské kapituly přišlo na 150 lidí. Kněz Daniel Herman ve svém kázání připomněl momenty ze životopisu sv. Valentina, který například vyzýval mladé Římany, aby nechodili do války, byli doma se svými manželkami a věnovali se rodinnému životu. "Ta myšlenka, že láska je silnější než nenávist, je poselství, které světec předává i nám do dnešní doby, a stojí za to, se nad ním zamyslet," uvedl Herman.

Tradici svatovalentinské pouti založili ve vyšehradské kapitule loni 14. února, kdy se pouť konala poprvé. Podnětem se stal předloňský nález relikviáře s ostatky sv. Valentina ve starém depozitáři vyšehradské Kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla.

S tajným přáním zamilovaní tradičně mířili také ke kapličce nad Rounkem u Jihlavy. Podle archiváře Ladislava Vilímka je tam totiž umístěna relikvie svatého Valentina. Do ticha okolního lesa se nesl hlas zvonu, který je umístěn na boku kapličky. Byl zhotoven v roce 1946 z oceli německých dělových hlavní. Traduje se, že kdo na něj zazvoní, splní se mu přání. Romantické místo a jeho okolí je spojeno s řadou pověstí, jejichž původ nejspíše pochází z dob dolování stříbra.