Valentýn už v Česku zdomácněl

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Svatý Valentýn, svátek zamilovaných, již v Česku zdomácněl. Lidé totiž v posledních letech podle obchodníků utrácejí stále více peněz za valentýnské dárky, mezi které nejčastěji patří řezané květiny, cukrovinky, plyšové hračky, voňavky a různá kosmetika. Co připravují pro zamilované galerie a muzea vypátrala Zdeňka Kuchyňová.

Foto: ČTK
Podle průzkumů společnosti Factum Invenio slaví letos Valentina dvě pětiny Čechů a svátek začíná zdomácňovat zejména u mladých lidí. Přitom k nám přišel teprve po roce 1989 z anglosaských zemí. A jak si svátek připomínají různá města v Česku? Zamilované páry si mohou v den svatého Valenýna dát schůzku například na vrcholku věže ostravské radnice. Ta přitom bývá v zimních měsících zavřená. K úplně netradiční akci přistoupilo olomoucké Arcidiecézní muzeum. Tady si zamilované páry budou vleže prohlížet krásné barokní stropy. Ty představují alegorii čtyř živlů a všechny se týkají i lásky, říká lektor muzea Marek Šobáň.

"Jedná se o animaci pro zamilované páry. Během programu budou účastníkům představeny 4 nádherné stropy objektu bývalého kapitulního děkanství. Mimo to, že o stropech promluví umělecký historik, tak máme připravené i zajímavé aktivity, které budou zaměřené na spolupráci v páru, osobní poznávání a bude tam i jedna aktivita výtvarná, kdy se páry přesvědčí o tom, zda se znají a nakolik jsou schopny spolupracovat."

Pořádáte akci, kdy zamilovaní leží na zemi a prohlížejí si stropy, poprvé?

"Ano, je to poprvé. Na stropy se velice špatně dívá ve stoje, tak nás napadlo, že spojíme příjemné s užitečným. Jednak zamilované nebo účastníky nebudou bolet krky, budou ležet a dívat se na strop, a jednak se nám to zdálo k Valentýnu příjemné. Páry budou v nádherném prostoru ležet vedle sebe na matracích a společně se dívat na stropy, jako by se třeba venku dívaly na hvězdy. Akce bude probíhat ještě hodinu po oficiálním zavření muzea, takže si účastníci přijdou i na soukromí. Vychutnají si, jaké je to v muzeu po zavírací době."

Už se vám hlásí účastníci? Jaký je zájem?

"Zájem je veliký. Troufám si říct, že máme skoro plno. Pokud budou velice rychlí, tak ještě nějaké místo bude. Ale i kdyby se na ně teď nedostalo, tak my, protože zájem je opravdu veliký, chceme v obměněné podobě tento animační program pro dospělé jednou měsíčně opakovat. Takže ti, co se nedostanou, budou mít šanci příště."