V týdnu, kdy se slaví svátek sv. Valentýna, probíhá i Národní týden manželství

Foto: ČTK

Češi stále častěji slaví svátek svatého Valentýna, alespoň se tak dá soudit podle toho, že v těchto dnech převládá v řadě obchodů červená barva, prodávají se plyšová zvířátka, bonboniéry či lízátka ve tvaru srdce a některé noviny věnují tomuto svátku i speciální vydání či přílohy.

Foto: ČTK
Vztah Čechů k Valentýnovi je různý. Někteří ho nadšeně přijali, kupují růže a rozesílají valentýnky. Někteří ho až téměř nesnášejí, je pro ně importovaný svátek, taková únorová varianta Santa Clause se soby. A někomu je Valentýn zkrátka lhostejný. Svátku se přizpůsobili obchodníci a nejen oni. Například v Čeladné na Frýdeckomístecku mají kovové srdce, na němž si lidé mohou speciálním zámkem uzamknout svou lásku. Pošta v Milostíně razítkuje valentýnské zásilky, letech 2004 až 2007 prošlo přes ni prošlo 6900 zamilovaných dopisů. Valentýnskou akci už počtvrté pořádá i Národní galerie, říká Petra Jungwirthová z tiskového oddělení.

"Je připraven velmi bohatý doprovodný program. Ráda bych upozornila na klášter svaté Anežky České, kde proběhne komentovaná prohlídka Valentýn, patron lásky a milování. Samozřejmě ty doprovodné programy probíhají ve většině expozic Národní galerie v Praze. Veletržní palác, Šternberský palác, palác Kinských...Doprovodný program v paláci Kinských má název Byl pozdní večer, první máj. Je to procházka romantickými krajinami Kosárkovými, Havránkovými či Mařákovými."

Ve stejném týdnu jako svatý Valentýn probíhá nejen v České republice akce, která se také týká mezilidských vztahů - Národní týden manželství. O co se jedná vysvětlil tiskový mluvčí Národního týdne manželství Jan Frolík.

"Vznikl jako víceméně spontánní občanská iniciativa lidí, kteří si myslí, že manželství je důležitá věc a že je potřeba pro něj něco dělat, že dobré manželství není samozřejmost a je potřeba na něm pracovat. My jsme se rozhodli to lidem připomenout. Aby na to nezapomněli, aby si to uvědomili a něco as tím dělali."

Týden manželství zahájila tisková konference v Poslanecké sněmovně parlamentu České republiky. Kdo se do Národního týdne manželství zapojil?

"Zapojují se tam různé osoby a různé instituce. Např. hodně se zapojila centra pro rodinu, mateřská centra, různá občanská sdružení, ale také třeba církve i jednotlivci. Ty akce, které oni pořádají jsou různé - beseda na téma láska v dobrém i zlém, hodně se pořádá kurz manželské večery."

V České republice probíhá teprve druhý ročník, pořadatelé se inspirovali ve Velké Británii, kde má Týden manželství desetiletou tradici. Ohlas prvního ročníku byl pro organizátory příjemným překvapením a rádi by tuto tradici založili i v Česku, jejich přáním je, aby si lidé na týden manželství zvykli podobně jako třeba na Svátek matek.