Na co se letos těšit na hradech a zámcích

Barokní hospital Kuks, foto: CzechTourism

České hrady a zámky čeká velká inventura. Alespoň ty, které spadají pod správu Národního památkového ústavu. Na co se v letošní sezóně mohou návštěvníci těšit, se dozvíte v Historických obzorech.

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková,  foto: Matěj Pálka / Český rozhlas
Návštěvy hradů a zámků patří v Česku mezi oblíbené aktivity. Nahlížení do všedního života předků, tajemných zrcadel plnících přání nebo hrůzubudící hladomorny se snad nikdy neomrzí. A aby se tak určitě nestalo, to se Národní památkový ústav snaží zajistit i různými speciálními programy. Jeho generální ředitelka Naděžda Goryczková představila některé z nich:

"Určitě budeme v letošním roce rozvíjet opět víceletý projekt Po stopách šlechtických rodů, ale my se chceme v letošním roce zaměřit nikoliv na prezentace kulturního dědictví jediného šlechtického rodu, jako tomu bylo doposud, ale chceme připomenout více než tisíciletou historii toho hradozámeckého komplexu, který spravujeme, tedy vznik šlechtických sídel na území zemí Koruny české a dneska na území České republiky. My bychom chtěli podtitulem Velká hradozámecká inventura připomenout vznik tohoto konvolutu a to nejen v tisícileté historii, ale také v novodobých dějinách po roce 1948, jeho význam pro Českou republiku jako národního kulturního dědictví a také přiblížit složitou péči o tento velmi významný soubor."

Barokní hospital Kuks,  foto: Revitalizace Kuks
Na některých památkách se letos otevřou a představí nové prohlídkové trasy i probíhající nebo právě dokončené opravy a výsledky restaurátorských zásahů. V novém uvítají návštěvníky především v areálu zámku Veltrusy a v zámku Valtice, kde bude otevřeno obnovené zámecké divadlo. Významných změn se dočkal také barokní hospitál Kuks, nově se tam bude možné projít se po zrekonstruovaném nádvoří, navštívit muzeum farmacie nebo bylinkovou zahradu.

Velmi častým cílem turistů je i Konopiště, spojené především s životem Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženy Žofie Chotkové. Právě jich se bude týkat i letošní novinka, říká kastelánka Jana Sedláčková:

"Při večerních prohlídkách budeme připomínat 115. výročí svatby. Nahlédneme do růžového budoáru, ve kterém jsou vystaveny exponáty ze svatebních šatů Žofie Chotkové. Ornát se štítkem, který vlastnoručně vyšila v upomínku na nejkrásnější den v životě plus další liturgické textílie."

Památky připomenou také významná výročí

Klášter Plasy,  foto: Zdeňka Kuchyňová / Český rozhlas - Radio Praha
Národní památkový ústav nezapomíná ani na významná výročí historických událostí. Z těch letošních připomene třeba 600 let od upálení Mistra Jana Husa.

"My bychom také velmi rádi připomenuli významné dvousté výročí vídeňského kongresu především prostřednictvím dvou významných osobností kancléře Metternicha a císaře Napoleona a jeho rodiny. Z tohoto titulu budeme samozřejmě zapojovat především objekty, které se váží k těmto osobnostem. Bude to určitě zámek Kynžvart, klášter Plasy a samozřejmě i další empírové zámky, které si připomínají napoleonskou tradici a historii, jako je zámek Dačice, Zákupy a jiné.“

A na návštěvníky čeká i letos oblíbená Hradozámecká noc. Jejím centrem bude tentokrát jihočeský zámeček Kratochvíle.