Na festival do Karlových Varů přijely filmové hvězdy

Sharon Stoneová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Karlových Varech propuklo o víkendu filmové šílenství. Přijely totiž hvězdy - Robert Redford, Sharon Stone, Liv Ullmann či Matt Dillon. Jubilejní 40. ročník filmového festivalu zažil stejná bezpečnostní opatření jako ve francouzském Cannes, ale i davové šílenství ve stylu hollywoodských premiér. Více o festivalu i hvězdách uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Sharon Stoneová s Křišťálovým glóbem,  foto: ČTK
Dlouhé desítky minut vydržel dav dvou set lidí čekat například na Sharon Stone před obchodem se starožitnostmi a dvanáctset šťastlivců pak vybojovalo vstupenku na film Zlomené květiny. Slavná herečka se stala také majitelkou Křišťálového globu - ceny za přínos světové kinematografie. Prozradila proč si ceny z českého festivalu cení:

"Je to pro mě opravdu velká čest, především proto, že vaše země má pro mě hluboký význam a to hlavně kvůli vaší sametové revoluci. Víte, já jsem pacifistka a tak oceňuji způsob, jakým revoluce proběhla. Jsem hrdá na to, že dostávám cenu v zemi, kde umění a politika se tak dobře doplňují."

Liv Ullmann s Křišťálovým glóbem,  foto: ČTK
Křišťálový globus přezvala i norská herečka Liv Ullmann, známá především ze snímků Ingmara Bergmana a americký herec, režisér a producent Robert Redford. Ten nejprve vysekl poklonu české rodačce, bývalé ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightové, která jej pro návštěvu festivalu získala a poté Václavu Havlovi.

"Je to umělec, ale zároveň aktivista bojující za lidská práva, a dokonce se stal prezidentem. Svět by potřeboval více takových vůdců."

Obdivuhodný kousek se na festivalu podařil důchodkyni Editě Ručekové. Když zjistila, že má Robert Redford stejné datum narození jako ona, rozhodla se s hercem sejít. I když jí vysvětlili, že celebrita nemá na něco podobného čas, dostala se až do recepce Grandhotelu Pupp. Jinak nesmlouvaví bodyguardi nechali dámu čekat v recepci a pak se stalo něco, s čím nepočítala. Když Redford procházel kolem, zamířil k ní a pozdravil ji.

Ale zpět k festivalovému dění. Křišťálový globus získal také český režisér Jiří Krejčík. Do Varů přijely i další hvězdy, například Matt Dillon. Praví milovníci filmů však na festival nepřijíždějí za hvězdami, ani za recepcemi. Mnozí nocují v parcích a denně zvládnou i čtyři filmy. Těch letos festival v Karlových Varech nabízí v průběhu devíti dnů přes 220 a 33 z nich bude mít světovou premiéru.