Na jihu Moravy roste nezaměstnanost

Vývoj nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji od června roku loňského do června letošního, Zdroj: ČTK

Město Brno čeká vlna masivního propouštění, největšího za několik let. Nedávno oznámila nadnárodní společnost Flextronics, že zavírá závod, a o práci tak přijde tisícovka lidí. Minulý týden se dalších několik stovek lidí rozhodl propustit výrobce traktorů Zetor. Nezaměstnanost v Brně tak pomalu roste nad úroveň republikového průměru. Více Jaromír Marek.

Nezaměstnanost v druhém největším městě České republiky skočila na devět a půl procenta. Propouštění zaměstnanců z Flextronicsu a Zetoru je největší za posledních několik let. Nový ministr sociálních věcí Škromach dokonce hovoří o potřebě jmenovat vládního zmocněnce pro jižní Moravu, který by nezaměstnanost v tomto regionu řešil.

"Situace v jihomoravském kraji se v některých ohledech začíná podobat situaci na Ostravsku a bude potřeba mimořádné řešení. Budu prosazovat vytvoření místa vládního zmocněnce, který by dokázal koordinovat snahy o řešení a směřovat investice do oblastí jižní Moravy."

Tento záměr podpořil ředitel brněnského Úřadu práce Pavel Horský.

"V Brně není strategický partner, který by mohl přijmout větší část propouštěných zaměstnanců. Musíme získat zaměstnavatele, který bude silný a který se bude rozvíjet."

Vývoj nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji od června roku loňského do června letošního,  Zdroj: ČTK
Faktem ale je, že ve srovnání např. se severní Moravou není situace na Brněnsku nijak dramatická. Zatímco Zetor propustí asi pět stovek lidí, firmy na Ostravsku ruší pracovní místa po tisících. Jen někdejší důlní gigant OKD zrušil za posledních deset let 80 tisíc pracovních míst a ročně nyní hubne o jeden až dva tisíce lidí.

Jaké jsou důvody pro propouštění v Brně? Nadnárodní společnost Flextronixs, která zde před pár lety vybudovala svůj výrobní závod, filiálku v Brně ruší a odchází do Maďarska. A Zetor? Ten se už od začátku 90. let potýká s obrovskými odbytovými problémy a dluhy. Jen vloni představovala ztráta firmy více než 600 milionů korun. Firmu koupila nedávno slovenská společnost HTC, která chce podnik restrukturalizovat a zefektivnit. Snižování počtu zaměstnanců proto nebylo žádným překvapením.

"Od zahájení prodeje Zetoru bylo zřejmé, že bez zásahů do počtu pracovních míst nebude moci zahájit proces změn. Opačný postup by mohl znamenat zánik firmy a mnohem větší propouštění," říká mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek.