Na klíč

0:00
/
0:00

Jazyk tvoří nové frazémy, ale taky rozšiřuje význam starých. Toto se děje nejen u frazémů, ale i u vzniku nových slov. Před nějakou dobou jsme si ukazovali tento postup např. na frazému - šitý na míru Tentokrát se podíváme na frazém dodat, vytvořit něco na klíč.

Spojení začalo fungovat ve stavebnictví. Popisovalo velmi názorně např. získání nového domu. Nic jste nemuseli dělat, prostě vám byl dům postavený a vy jste převzali jen klíč a začali bydlet.V době komunismu se soukromníkům stavby na klíč nedodávaly, každý stavěl svépomocí. Stavba na klíč byla hudbou minulosti. S novou dobou se věci změnily. A právě proto se vrátilo spojení na klíč. Pravděpodobně nejdříve do stavebnictví.

Podívejme se na příklady, které jsou buď z internetu nebo z korpusu SYN2005:

- Dřevostavby - montované rodinné domy na klíč.

- progresivní stavební firma, která realizuje veškeré stavební práce včetně dodávek na klíč.

Tyto příklady nám ukazují původní užití spojení. Následující už obsahují spojení s rozšířeným významem. Neznamenají tedy jenom význam, že vše vám bude dodáno kompletně a bez jakékoliv vaši účasti, ale naopak, celá dodávka se bude odvíjet podle vašich přání a často standardně dodávané výrobky se budou upravovat podle vašich potřeb. Podívejme se na tato užití:

- zahrady na klíč.

- Přesně podle vašich požadavků a potřeb navrhneme a na klíč zorganizujeme: firemní akce, školení a semináře.

- Reklamní akce na klíč.

- Svatba na klíč. Dále zajišťujeme recepce, bankety, koktejly, firemní a privátní párty, galavečeře, pikniky apod.

- Dárky byly "na klíč" přivezeny z Bílého domu a ten také určil seznam obdarovaných. Ostatní zařídila americká ambasáda v Praze.

- Nabízíme našim klientům také tlumočení, jazykové korektury, dabing a telefonické tlumočení, zajišťujeme konference "na klíč" a vytváříme vlastní překladové databáze.

- ...saunu i do toho nejmenšího prostoru si můžete pořídit na klíč.

- V rámci dodávek "na klíč" zajišťuje i další činnosti podle přání zákazníka.

Nejčastěji najdeme spojení na klíč společně se slovy dům a stavba. Tedy je stále užíváno ve svém původním významu. Hned za nimi se umístilo slovo dodávka. Ta už okruhy užití rozšiřuje. Blízko je i slovo interiér. Oblasti, kam spojení na klíč expanduje, jsou velmi různorodé. Stále ale máme co do činění především s reklamou a obchodem. Do našeho každodenního jazyka se toto spojení zatím nezařadilo. V nové expanzi se význam přibližuje rozšířenému novému význam spojení šitý na míru, o kterém jsme si už říkali v minulosti.


Písnička Ivana Mládka o "zapeklité češtině" předeslala o čem je projekt, který vám na tomto místě Radio Praha nabízí.

Nejedná se o kurz českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.

Seriál připravila Věra Schmiedtová - vědecká pracovnice Českého národního korpusu. O jakou instituci se vlastně jedná a o čem v novém seriálu uslyšíte, se dozvíte z následujícího rozhovoru, který s paní Schmiedtovou natočil Jaromír Marek..... Pozorování jazyka byla ověřena v Českém národním korpusu, podrobnosti o něm najdete na internetové adrese ucnk.ff.cuni.cz