Na ostravském festivalu Colours of Ostrava vystoupí hvězdy world music i rocku

Salif Keita

Od čtvrtka až do neděle bude Ostrava patřit world music i rocku. V centru města i na ostravském hradě totiž proběhne už pátý ročník festivalu Colours of Ostrava. K jeho letošním největším hvězdám patří například rocker Robert Plant, někdejší frontman slavných Led Zeppelin, nebo "král africké hudby" Salif Keita. Organizátoři očekávají rekordní účast: dosud nejvyšší počet návštěvníků byl 13 tisíc. Více už Milena Štráfeldová:

Letošní ročník Colours of Ostrava bude mít víc rekordů, než jen ten návštěvnický. Nabídne například největší počet scén v historii - hrát se bude celkem na dvanácti scénách. Přijede i největší počet zahraničních kapel - rovné tři desítky. Během čtyř dnů v Ostravě vystoupí téměř 870 muzikantů. Vystupovat budou nejen na výstavišti Černá louka, na hradě, ale poprvé i v ostravských kostelích. Ředitelka festivalu Zlata Holušová jmenuje alespoň některé z hvězd, které v Ostravě letos návštěvníci uslyší:

"Týká se to zcela určitě Salifa Keity, jedné z největších hvězd současné africké hudby, dále také Gogol Bordello, které je letos vyhlášeno nejlepší živou koncertní kapelou v Evropě, Resin Dogs, nejlepší australské kapely taneční scény. Bude tu Cheikh Lo, nový obrovský africký objev, který je skutečně všude velice chválen. O Frames asi ani není třeba moc říkat, je to jedna z nejlepších současných irských kapel. A Värttinä z Finska tady patří mezi osvědčené kvality."

Letošní festival je zaměřen na africkou hudbu. Během čtyř dnů proto vystoupí hned několik afrických kapel:

"Jednak už zmíněny Salif Keita a Cheikh Lo ze Senegalu, a pak Mariem Hassan. říká se o ní, že je to taková pouštní Janis Joplin, mimořádně charismatická osobnost z Maroka. Pak také africká kapela Adesa, která bude nejenom hrát, ale předvede také speciální představení pro děti a akrobacií a dalšími názvuky Afriky. A z těch exotických zemí bych připomněla také Rabasu z Kapverdských ostrovů."

Z českých kapel se návštěvníci mohou těšit na Chinaski, Monkey Business nebo Anetu Langerovou. Během festivalu proběhnou podle Zlaty Holušové i workshopy, divadelní představení i programy v kinokavárně. Specifikem Colours of Ostrava je to, že festival probíhá na výstavišti Černá louka, které je přímo v centru města, a současně se mohou na druhém místě, na Slezskoostravském hradě, návštěvníci cítit jako ve volné přírodě.

"To umožňuje také využití mnoha klubových scén, takže i na Stodolní ulici v klubu Bumerang, Templ a v klubu Marley bude probíhat program. A navíc nám to umožnilo letos další experiment, a to vytvořit scény v kostelích. V kostele Sv. Václava a pak v neděli galakoncert Stephana Micuse v katedrále Božského spasitele."