Na prohlídku Hluboké se můžete vypravit i v prosinci

Foto: Pavel Bílek / Archiv ČRo

Hrady a zámky se uzavírají většinou na podzim a návštěvníkům se jejich brány opět otevřou až na jaře. Jihočeská Hluboká ale letos vítá návštěvníky také v zimě. Zimní prohlídková trasá je v Česku ojedinělá.

Foto: CzechTourism
Netradiční zimní prohlídky připomínají mimo jiné posledního majitele hlubockého zámku Adolfa Schwarzenberga. Proč se k zimní prohlídkové trase na zámku přistoupilo, vysvětluje Markéta Slabová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

"Hluboká se k tomu vlastně nabízela. Už léta tady fungovaly adventní prohlídky, o které byl velký zájem a vyslyšeli jsme přání místních hoteliérů a zástupců cestovních kanceláří."

Kdo má o prohlídky v zimě zájem?

"Většinou jsou to přímo objednané zájezdy z ciziny - Rusové, Francouzi nebo Němci. Zatím jsme nikdy neměli otevřeno pro jednotlivce, až teprve teď."

Jak se jim Hluboká líbí?

"Musím říct, že jsou nadšení, hlavně taky proto, že zimní prohlídková trasa je temperovaná, takže příliš netrpí."

Jak se liší zimní trasa od té letní?

"Je to úplně jiný, speciální druh instalace, nejedná se o reprezentační trasu, na kterou chodí většinou návštěvníci v létě, ale jedná se o intimní soukromé apartmány posledních dvou generací Schwarzenbergů tady na Hluboké."

Foto: Pavel Bílek / Archiv ČRo
Vedoucí projektu památkářka Zuzana Vaverková ji doplňuje:

"Jsou to soukromé pokoje posledních čtyř generací schwarzenbergských rodinných příslušníků, kteří se zde vystřídali. Pokoje byly původně vystavěny v druhé polovině 19. století pro přestavovatele Hluboké Jana Adolfa II. Byly to vlastně jeho apartmány a je na nich vidět takový trošku pánský ráz, kterým se liší od těch reprezentativních místností v 1. patře, které zařizovala jeho manželka Eleonora, ta si poněkud libovala v takovém přebujelém dekorativismu. Poslední, kdo tyto místnosti obýval byla Terezie, rozená z Trauttmansdorffu, což byla maminka doktora Adolfa. Přední místnosti jako poslední obývala ona a poslední místnosti, které uzavírají tuto trasu obýval její syn doktor Adolf, takže měl maminku v těsné blízkosti."

Instalaci trasy předcházel archivní výzkum a sama příprava trvala dva roky. Nebyla vůbec lehká, památkáři narazili na mnohé překážky. Některé pokoje doktora Adolfa sloužily za komunismu jako úřadovna, kuchyně nebo dokonce pionýrská klubovna.

"Tyto účely velmi tvrdě zasáhly do té původní instalace. V ložnici bylo veškeré obložení včetně parket vytrháno, byly tam instalovány obkladačky a dlažba a podobné zásahy byly i v další místnosti. Tyto pokoje to odnesly nejvíce."

Dnes si už ale návštěvníci mohou opět prohlédnout pracovnu a ložnici doktora Adolfa, salon kněžny Terezie nebo honosnou Loveckou jídelnu.