Na scéně je opět přímá volba prezidenta

Prezident se bude volit přímo. Z kolika úst už jsme tento slib v ČR slyšeli. Nově se rodící vládní koalice ODS, Top 09 a VV jej opět oprášila a občanům slibuje, že se dočkají už v roce 2013. Nad tématem přímé volby prezidenta se zamýšlí politolog Zdeněk Zbořil.

O přímé volbě se u nás mluví už 20 let, nicméně "skutek utek". Jak reálně vidíte další návrh potenciální vládní koalice?

"Myslím, že teď je to reálné. To téma bylo v minulosti spíše propagandisticky využívané a zneužívané. Když potřebovala ODS dostat na Hrad Václava Klause, tak se proti přímé volbě postavila. Teď tady žádný vhodnější kandidát než Karel Schwarzenberg zdá se není a tak Top 09 přišla s návrhem na přímou volbu a já si myslím, že to má velkou naději projít, protože VV to mají v programu a ODS to moc nezajímá."

Zdeněk Zbořil
Pokud by se politici na přímé volbě shodli a schválili jí, vypadali by prezidentští kandidáti jinak, než ti, ze kterých se rekrutovali prezidenti po roce 1989?

"Myslím si, že ne. Ta tradice tady není nijak dlouhá a Havel i Klaus byly silné politické osobnosti - ostatní byli hluboko v jejich stínu. Proto si myslím, že Jaromír Jágr, Karel Gott nebo Daniel Landa šanci mít nebudou. V přímé volbě je sice hodně přítomen populismus, ale český elektorát je dost konzervativní, i když v něm někdy chytnou saze, jako v letošních parlamentních volbách."

Pokud bude prezident volen přímo, tak bude mít podstatně větší mandát, než když ho zvolí 281 zákonodárců. Neměly by se mu tím pádem výrazně zvýšit pravomoci?

Na Hradě opět vlaje prezidentská standarta...
"To se říká, ale česká ústava stojí na brzdách a vyvažování. Prezident by měl sice vyšší legitimitu, ale co když se těch voleb zúčastní třeba jen 30 % voličů, jako je tomu u Senátu?

To připouštíte, že by přišlo k volbě hlavy státu tak málo lidí?

"Já si myslím, že je to klidně možné. Když budou odpudivé typy kandidátů, tak se na to lidé vykašlou. Pozor na evropskou tradici - my už to máme od Dalimilovy kroniky ve 14. st., kdy nižší zemané a nižší klér neustále usilují o omezování moci monarchy. Takže se dá očekávat, že náš parlament může mít zájem pravomoci prezidenta spíše omezit. Ale ta diskuse o pravomocech může být dlouhodobá a také může způsobit a v minulosti to i způsobila, že se ten zákon o přímé volbě nikdy nepřijal."