Na shakespearovských slavnostech na Hradě excelovali Jan Tříska a Martin Huba

lss_boure_triska1.jpg

O Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě jako o jednom z vrcholů každoroční letní kulturní sezóny v hlavním městě jsme v naší rubrice již mluvili. Dnes Vám v ní Milena Štráfeldová nabídne pohled dvou hlavních protagonistů letošních slavností - Jana Třísky a Martina Huby

Shakespearovské slavnosti do Prahy přivádějí skutečnou hereckou špičku, a to jak české, tak slovenské herce. Dnes už legendárním představením se v roce 2002 stal Král Lear, v němž v režii slovenského herce Martina Huby doslova ohromoval Jan Tříska:

"Já mám na Krále Leara neobyčejně dobré vzpomínky, a když jsme měl první zkoušku na Hradě, musím říct, že mne překvapila ta nostalgie, která se mne zmocnila,"

řekl Jan Tříska před uvedením další Shakespearovy hry Bouře, která měla premiéru letos v létě. Tříska se tak k shakespearovským slavnostem vrátil po pěti letech. V Bouři si v režii Jakuba Korčáka zahrál "obludného" otroka Kalibana, který se na svém ostrově podrobil vyhnanému milánskému vévodovi Prosperovi. Toho v alternaci s dalšími slovenskými herci hraje právě Martin Huba. Kalibana ovšem Tříska hrál i v emigraci ve Spojených státech a jeho řeč si tehdejší diváci nahrávali na magnetofony - kvůli nádherné angličtině. Nadšeně Třísku přijali ale i v Praze - právě na Learovi:

"Já jsem to publikum měl velice rád, protože jsem taky miloval tu inscenaci. A myslím, že publikem ta inscenace byla přijatá s otevřenou náručí. Já mám velice rád shakespearovské slavnosti. Pro mne je to opravdu svátek se sem vrátit znovu,"

dodal Jan Tříska před letošní premiérou na Hradě. Poslední Shakespearova hra Bouře zde byla uváděna v průběhu července, nyní ji mají možnost vidět diváci v Brně a v Bratislavě.

Slovenský herec a režisér Martin Huba účinkuje na Letních shakespearovských slavnostech v Praze už poněkolikáté. V minulých letech se vedle Krále Leara režijně ujal i Romea a Julie. Čeští diváci ho ale znají i z Divadelníka v Divadle Na zábradlí, v Divadle v Dlouhé zase režíroval Garderobiéra. Několik velmi výrazných postav vytvořil i v českých filmech: například ve snímcích Musíme si pomáhat, Krev zmizelého nebo Obsluhoval jsem anglického krále. Bez velké nadsázky se o něm mluví jako o jednom z nejlepších "českých" herců:

Martin Huba  (vlevo) a Jan Tříska při zkoušce inscenace Krále Leara,  foto: ČTK
"Ja celému tomu dramatickému priestoru v Čechách, to znamená divadlu, televízii, filmu, za posledných desať rokov vďačím v obrovskej miere za moje profesné šťastie, za moje profesne šťastné chvíle. Faktom zostáva, že svoj život si aspoň za tie posledné roky bez týchto príležitostí a bez tohto objatí "Čechama" vôbec neviem predstaviť. Takže sa tu cítim veľmi dobre."

Která z těch Vašich rolích v shakespearovských slavnostech pro Vás byla nejobtížnější?

Máte nějaký shakespearovský sen? Roli, kterou byste si opravdu chtěl v Praze zahrát?

"Ja s tými snami musím byť opatrný, pretože moja šťastena, pokiaľ išlo o divadlo, bola neobyčajne prajná. Ja som mal svoj údel herca asi požehnaný nejakou veľkou priazňou osudu, takže sa priznám, že už nemám toľko drzosti, aby som si nejaké ďalšie sny vytváral. Veľmi rád prijmem tie naplnenia snov a túžob, ktoré mi osud prinesie, ale že by som svojmu osudu ešte teraz, v tomto svojom období života, napomáhal, tak to už asi nie."