Na Šumavě je možné v rámci speciálních vycházek navštívit i běžně nepřístupná místa

sumava_pruvodce_trojmezna.jpg

Výjimečnou možnost podívat se do míst, kam se běžně nedostanou, mají letos turisté v rámci projektu "S průvodci za šumavskou divočinou", který pořádá Národní park Šumava. Projektový manažer Josef Štemberk vysvětluje, že se do jinak nedostupných míst nevydávají turisté tak úplně poprvé.

"Už v loňském roce bylo takové pilotní kolo, ale bylo to v omezeném množství a propagace byla poměrně nízká, ale obsazenost byla nikoli stoprocentní, ale asi kolem 70 procent."

Letos se to předpokládám liší...

"Letos se to velmi rychle stalo tak populární, že je to ze sta procent obsazené."

Kam všude se mohou lidé, kteří už jsou přihlášení, podívat?

"Ti se mohou podívat do těch nejrozsáhlejších území, kam nevedou značené trasy, kde se nic v lese nedělá a kde je největší klid. Tyto oblasti nazýváme jako domov zvěře, je to pět oblastí, nejrozsáhlejší jsou asi Modravské pláně, potom tam jsou vrcholy jako Trojmezná, Smrčina, pak je tam rozsáhlý Vltavský luh a pátou oblastí je kaňon Křemelné."

Dá se říct, že třeba něco z toho je nejzajímavější?

"Kdybych to měl vzít podle toho, o co je největší zájem, tak je to oblast Modravských plání, protože to je opředeno mnoha pověstmi, bájemi, je možno nazvat toto území jako ´srdce Šumavy´. Potom je také veliký zájem o kaňon Křemelné. Možná to souvisí s tím, že v této centrální Šumavě je celkově největší návštěvnost z celého území."

Máte třeba nějaké plány do budoucna na rozšíření těch okruhů?

"Každý rok chceme ty trasy měnit, jednak z důvodu, aby byly atraktivní a taky proto, aby tam nedocházelo k trvalému rušení a zvěř a prostředí si nezvyklo, že toto už není jejich, a tím by se jim zmenšily ty areály volného pohybu. Co se týká rozsahu, tak je možné, že frekvence se zvýší a zvětší se také velikost skupiny. V současné době je možné se tam pohybovat ve skupině od 8 do 15 lidí podle oblasti. Frekvence na jednotlivé trasy je jednou za 14 dní."

Ve zmíněných lokalitách mohou turisté potkat i jejich zajímavé zvířecí obyvatele. Mohou zahlédnout třeba rysa, tetřeva, tetřívka.

"Potom tam samozřejmě žije spousta drobných živočichů, na které upoutává pozornost průvodce, ať už jsou to brouci, motýli a další."

Procházky, které se konají od června do října, jsou podle pořadatelů fyzicky náročné, jejich trasy měří až 25 kilometrů a vedou i přes obtížně průchodný terén a mimo jakékoli cesty, je nutné se prodírat bujnou vegetací...zkrátka název projektu, který slibuje cestu za šumavskou divočinou zřejmě vůbec nelže.

Foto: www.npsumava.cz