Na Václavském náměstí se sešly stovky odpůrců a zastánců migrantů

V centru Prahy se sešlo několik stovek odpůrců migrace a islámu i těch, jimž vadí xenofobie a rasismus. Oba tábory od sebe na Václavském náměstí odděloval zástup policistů a socha svatého Václava. Před Národním muzeem demonstrovalo podle pražské policie kolem tisícovky odpůrců migrace, v horní části náměstí pak asi 250 lidí volalo po solidaritě s uprchlíky.

Demonstrace odpůrců islámu začala národní hymnou. Účastníky přijely je podpořit asi tři desítky motorkářů, kteří projeli po magistrále pod muzeem. Z jeho schodiště k davu promluvili například politici Tomio Okamura či Radim Fiala a zpěvák Aleš Brichta. Okamura zopakoval požadavek na neprodyšné uzavření hranic. Na místě bylo možné podepisovat petici za vystoupení Česka z EU.

Demonstraci na podporu migrace uspořádala iniciativa Proti projevům nenávisti. Jejím členům vadí šíření xenofobie a nenávisti v Česku. "V září požádalo o azyl devět Syřanů. Na žádné reálné zaplnění ČR uprchlíky zřejmě nedojde," podotkli pořadatelé. Mezi ty, co volají po větší solidaritě s uprchlíky, přišli třeba koordinátor pomoci v Maďarsku Jan Vrobel či socioložka Jiřina Šiklová. Připomněla, že i z Česka lidé museli v minulosti utíkat.