Na věž hradu Grabštejn se vrací bronzový zvon

Po více než 80 letech se na věž hradu Grabštejn na Liberecku vrátil zvon. Instalaci nového zvonu, který byl symbolicky nazván zvonem Smíření, umožnil výnos z benefičních koncertů, jež na Grabštejně každoročně pořádá sólista Národního divadla v Praze Luděk Vele. Výtěžek z koncertů již několik let přispívá také na celkovou rekonstrukci hradu. Blíže o tom Milena Štráfeldová.

Hrad Grabštejn na česko - německo - polském pomezí pochází ze 13. století. O tři sta let později byl přestavěn na mohutné panské sídlo a v jeho kapli sv. Barbory se dochoval největší komplex nástěnných renesančních maleb v Čechách. V 50. letech objekt blízko státních hranic dostala armáda, a když jej v 70. letech vrátila památkářům, byl již zcela zdevastovaný. Na svou záchranu si ale hrad musel počkat dalších dvacet let. Současný kastelán Grabštejna Jan Sedlák k tomu uvádí:

"S opravou téměř zříceného objektu se začalo v roce 1990. Myslím si, že jsme v tom byli poměrně úspěšní, dnes už objektu zřícení nehrozí. Takže z toho nejhoršího se už objekt dostal."

Do obnovy Grabštejna, kterou finančně podporuje stát, bylo zatím vloženo na 30 milionů korun. Kompletní rekonstrukci jeho nejcennější části, kaple sv. Barbory, umožní i Česko - německý fond budoucnosti a podpora dalších německých nadací a fondu. Podle památkářů by měla být celková oprava hradu hotova v roce 2005.

"Záleží na tom, jak budeme úspěšní v jednotlivých žádostech o granty a jestli nám budou nápomocny všechny ty instituce, se kterými spolupracujeme, zejména s Fondem budoucnosti."

... upřesnil kastelán Jan Sedlák. Zdůraznil také, že finanční i morální podíl na rekonstrukci zdevastovaného hradu mají benefiční koncerty, které tu již

devět let pořádá sólista Národního divadla v Praze Luděk Vele. Benefice, při kterých jsou uváděny opery českých skladatelů, dosud vynesly více než čtvrt milionu korun. Několik let je podporuje i Evropská unie v rámci programu přeshraniční spolupráce Phare. Pořadatel benefičních koncertů Luděk Vele k jejich návštěvnosti uvedl:

"Vždycky přijde takových sedm set až devět set lidí a já mám z toho velkou radost, že prostě moji spoluobčané a přátelé hradu Grabštejna zaprvé přispějí na záchranu kaple a za druhé my jim tady můžeme předvést své kolegy z Národního divadla."

Díky benefičním koncertům se na Velkou věž hradu, který jen za loňský rok navštívilo 16 tisíc lidí, vrátil i zvon Smíření. "Lidé, kteří si usmíření přejí, si na něj budou moci kdykoliv zazvonit," uvedl Luděk Vele při jeho zavěšení. Nejbližší benefiční koncert na záchranu Grabštejna se koná tuto sobotu 18. srpna a bude na něm provedena Dvořákova opera Jakobín.