Na Zemi živitelce se bude diskutovat o odborných záležitostech i soutěžit o nejlepší bramborový salát
Na přelomu srpna a září proběhne na českobudějovickém výstavišti další ročník tradiční akce Země živitelka. Kromě odborných záležitostí, přehlídek nebo diskusí, nabídne i soutěže a kulturní program.
Na programu Země živitelky jsou semináře týkající se rozvoje venkova, perspektiv českého potravinářství nebo moderních technologií v zemědělství. V rámci odborných diskusí se bude hovořit i o situaci v mlékárenském průmyslu nebo výsledcích žní. Oproti minulým letům, kdy žně v průběhu Země živitelky ještě probíhaly, letos už bude většina obilovin sklizena. O aktuální situaci v zemědělství se hovořilo i na tiskové konferenci, kde organizátoři letošní program agrosalonu představili. Náměstek ministra zemědělství Jindřich Šmajstrla uvedl:
"Na rozdíl od loňského roku ale letos bohužel chybí voda, která se bude zejména projevovat ve sklizni těch následných plodin jako je kukuřice silážní i zrnová, problém bude pravděpodobně s výnosem cukrovky, máme signály, že problém je u pěstitelů chmele...To jsou ty stinné stránky života zemědělců."A žním, tedy spíše jejich zakončení, bude věnován i třetí den Země živitelky, kdy proběhnou Národní dožínky. Další dny pak budou patřit myslivosti, českému venkovu nebo zdraví. Na akci každoročně míří diváci z řad odborné veřejnosti i laiků. Ředitel výstaviště České Budějovice Josef Friedrich k tomu říká:
"Záměrem výstaviště a ministerstva je víceméně dostat Zemi živitelku do té odborné části. Mohu říct, že za poslední tři roky se minimálně o pět až deset procent zvýšila ta odborná část oproti té laické."Ale i lidé, kteří se chtějí jen poučit a pobavit, si přijdou na své. Připravena je pro ně řada akcí, jednu z nich představuje Dana Večeřová z Potravinářské komory ČR:
"Tradičně budeme v rámci programu mít naše oblíbené soutěže, které se osvědčily. V pátek je to pojídání párků, pití mléka a výroba nejlepšího bramborového salátu. Lidé na to už čekají a my bohužel můžeme do soutěže vzít jen sedm soutěžících. Je o to velký zájem a stalo se už tradiční součástí Země živitelky."
Svůj stánek bude mít i Státní zemědělský intervenční fond. Představí na něm mimo jiné i držitelé značky Klasa a Regionální potravina - nejen k vidění tak budou různé marmelády, šťávy, masné výrobky nebo čokolády. Certifikáty národní značky kvality Klasa budou slavnostně předány i nově oceněným výrobcům. A připraven je i doprovodný program, říká Pavel Klempera ze SZIF:"Vystoupí zde Filip Sajler a Ondřej Slanina z oblíbeného televizního pořadu Kluci v akci. Budou připravovat pokrmy z potravin oceněných regionální potravinou a nabídnou i ochutnávku. Tradiční krajové speciality pak představí ve škole vaření šéfkuchař Petr Šíma, který bude vařit podle regionálních receptů."
42. ročník Země živitelky skončí v úterý 1. září, kdy se uskuteční konference na téma Zvládání emocí zákazníka - cesta k úspěšnému prodeji. Stejně jako v předcházejících dnech budou probíhat ochutnávky regionálních potravin, k vidění bude výstava historické zemědělské techniky nebo přehlídky práce s koňmi a ovčáckými psy.