Naše fotbalové kluby už dávno nenahání Evropě strach

Foto: ČTK

České i moravské fotbalové kluby padají do evropského suterénu. Názorným příkladem bylo rozhodující předkolo Evropské ligy, ze kterého postoupili pouze pražská S, tedy Sparta a Slavia. O možnosti hrát daleko prestižnější Ligu mistrů ani nemluvě - tam právě letenští i sešívaní zakopli už na první překážce.

Zápas SK Sigma Olomouc - AC Sparta Praha,  31. srpna v Olomouci,  foto: ČTK
Mezi vyřazenými se ocitla i olomoucká Sigma. Omluvou pro ní může být, že ze všech klubů vyfasovala nejsilnějšího soupeře - liverpoolský Everton. Však si také trenér Zdeněk Psotka pochvaloval, že pro jeho nezkušené hráče bylo setkání s anglickým klubem vysokou fotbalovou školou.

"Pro nás to je obrovská zkušenost a možnost vidět vlastní nedostatky. Ale na druhou stranu jsme měli před čtyřmi měsíci besedu s našimi nejvěrnějšími fanoušky, kde padl dotaz, kdy bude Sigma konečně hrát poháry. Tenkrát jsem tomu moc nevěřil, ale dostali jsme se tam. Potom i spousta odborníků naši účast kritizovala - tvrdili, že by tam raději vůbec nebyli, než nastoupit a hrát s tak slabým kádrem. My jsme během šesti zápasů prokázali, že kvalitu na Evropskou ligu máme."

Pro Olomouc byly prázdninové evropské pohárové duely svátkem. Alespoň na chvíli mohli hráči i fanoušci zapomenout na nepřesvědčivé výkony v domácí lize, kde zatím jen jedinkrát vyhráli a to hned v úvodním kole. Jestli se Andrův stadion může něčím chlubit, tak je to divácká kulisa. Žádné české ani moravské mužstvo by po výprasku 4:0 v prvním utkání nehnaly dopředu vyprodané tribuny, tak jako v Olomouci.

"Sigma, Sigma, Sigma..."

Však také Moravané nevypustili jediný souboj a hráli na hranici svých možností. Psotka logicky odhalil proč.

"Motivací pro nás byly vyprodané tribuny. Museli jsme divákům ukázat, že jsme schopní hrát kvalitní fotbal a odvděčit se jim za jejich věrnost. Proto jsme po hráčích požadovali, aby pracovali na 110 % a nedovolili divákům být ani na chvíli negativní. Myslím, že se nám to podařilo."

Trenér Hanáků poté odkryl největší rozdíly mezi oběma mužstvy, které mají pochopitelně i ekonomického souvislosti.

"Síla, stabilita jejich hráčů je větší. Je to způsobené tím, že my máme výběr z Moravy a dva hráče ze Slovenska a oni mají hráče z celého světa. Samozřejmě odvaha jeden na jednoho, jejich hráči Saha, Jo nebo Yobo jsou schopní udržet míč, my v tomto kvalitu nemáme. Jelikož máme mladé mužstvo, tak věřím, že zkušenosti z těchto zápasů zužitkujeme v lize."

Sigma už nevyhrála skoro dva měsíce, pociťujete zvýšený tlak na svou osobu, případně hůře spíte?

"Já už dobře nespím tak deset let, takže tlak nepociťuji."

Spokojenost mezi našimi kluby rozhodně nepanuje. Teplice, Liberec i zmiňovaná Sigma uvízli v síti předkol a Sparťané se Slávisty mysleli na Ligu mistrů. Účast v Evropské lize je sotva hojivou mastí na finanční rány, které vypadnutím z Ligy mistrů utržili.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio