Pražská "S" v pohárové Evropě vyhořela

Foto: ČTK

Na český fotbal je v současnosti tristní pohled. Reprezentace je na pokraji vyřazení z účasti na MS a kluby dělají v pohárové Evropě doslova ostudu. Grandiózním debaklem 1:5 skončil čtvrteční duel Evropské ligy mezi pražskou Slavií a francouzským Lille, pošramocenou reputaci si nevylepšila ani Sparta, která v Kodani podlehla místnímu FC 0:1.

Kamil Vacek a Tomáš Řepka ze Sparty Praha,  foto: ČTK
Když hlasatel oznámil poloprázdnému Edenu před úvodním hvizdem výsledek z Kodaně, sektor slávistických fanoušků vybuchl nadšením. Rivalita s nenáviděnou Spartou je zkrátka věčná. To však ještě sešívaní netušili, že pro smích budou v pohárové Evropě ve čtvrtek především oni. Přitom jejich zápas s francouzským Olympiquem Lille začal velmi nadějně. V páté minutě se po střetu s brankářem Ludovicem Butellem v pokutovém území poroučel k zemi Zdeněk Šenkeřýk a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Tunisan ve slávistických službách Tijani Belaid. Jak se později ukázalo, byla to jediná radost červenobílých v celém zápase. Střelec gólu nebyl po výsledném debaklu pochopitelně příliš spokojený.

Zdeněk Šenkeřík  (vlevo) ze Slavie a hráč Lille Emerson,  foto: ČTK
"Moje dojmy jsou hořké. Hráli jsme dobře 1. poločas, byli agresivní a měli šance. Bohužel po změně stran jsme rychle inkasovali. Výsledek neodpovídá průběhu zápasu. Druhý a třetí gól nás zlomily a my už poté neměli morálku to otočit. Je to opravdová škoda, takový výsledek jsme si však nezasloužili."

Rozhodující zlom v utkání nastal hned na začátku druhé půle. Po slalomové exhibici excelentního dribléra Edena Hazarda a jeho následném centru si srazil míč do vlastní sítě slávistický kapitán Marek Suchý. On sám však stále věřil v obrat.

Utkání fotbalové Evropské ligy Slavia Praha - OSC Lille,  foto: ČTK
"Z mého pohledu to byla nešťastná situace. Samozřejmě to může utkání ovlivnit, ale pořád to bylo 1:1 a tak jsme měli o co hrát. Já jsem věřil, že můžeme tři body získat, ale potom se to v průběhu druhé půle otočilo."

Slávisté po hodině hry fyzicky odpadli a Francouzi naplno rozehráli svůj pekelný marš. Vítěznou branku vstřelil v 71. minutě střídající Pierre-Alain Frau a v posledních pěti minutách postupně přidali tři hřebíky do červenobílé rakve Gervinho, Arnaud Souquet a znovu Gervinho. Debakl 1:5 se Suchému komentoval těžko.

Utkání fotbalové Evropské ligy Slavia Praha - OSC Lille,  foto: ČTK
"Je to kruté, nevím přesně minuty, kdy na konci padaly góly, ale prakticky co akce, to jsme inkasovali. Soupeř nás trestal a v tu chvíli bych ty pocity na hřišti nikomu nepřál."

Narozdíl od hráčů zaslouží velkou poklonu domácí diváci. Ti se nad strašidelné skóre povznesli a svěřence Karla Jarolíma vyprovodili do kabin potleskem i skandováním "navždy s vámi" a "derby vyhrajem". Právě pondělní výhrou nad Spartou by chtěla Slavia potupu od Olympique Lille napravit.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio