Z pěti českých zástupců budou hrát Evropskou ligu jen dva - Sparta a Slavia

Foto: ČTK

Pohárová Evropa se začíná českému fotbalu povážlivě vzdalovat. Do Ligy mistrů nepostoupilo žádné české mužstvo a v Evropské lize se objeví pouze dva naši zástupci - Sparta a Slavia. V případě Slavie se naštěstí nenaplnily obavy z odvety srbských fanoušků. Ti vyvolali v Praze několik konfliktů a zasahovala proti nim policie. Jaké tedy bylo české vystoupení ve finálovém předkole Evropské ligy? O krátké shrnutí požádala Zdeňka Kuchyňová kolegu Jana Hlocha.

Liberec a Dinamo Bukurešť,  foto: ČTK
"Český fotbal zažil infarktový čtvrteční večer a ten vyvrcholil totálním kolapsem Severočechů z Liberce, kteří prohospodařili tříbrankový náskok při zápase s Dinamem Bukurešť, který si přivezli z úvodního utkání. V Bukurešti vyhráli 2:0, ale kvůli výtržnostem diváků UEFA zápas kontumovala na 3:0. Ani tento obrovský náskok Liberci doma nestačil. Ostudně prohrál 0:3 a nakonec byl vyřazen po penaltovém hororu, kdy Liberečané nakonec prohráli s Rumuny 8:9. Vyřazeni jsou také Sigma Olomouc a Teplice. Jediným pozitivním momentem je postup pražských 'S'. Tedy Sparty, která přešla přes slovinský Maribor vcelku hladce. Po vítězství 2:0 venku potvrdila postup doma vítězstvím 1:0. Slavia se trošku v Bělehradě strachovala. Sice měla také jako Liberec tříbrankový náskok, ale Crvena Zvezda Bělehrad doma vedla už 2:0. Nakonec po výsledku 2:1 Pražané postupují. Pro pražské týmy je to však velice slaboučká náplast, jelikož měly ambice na Ligu mistrů a už dnes se ví, že to vyřazení a náhrada v podobě Evropské ligy stojí každý klub minimálně 180 milionů korun."

Sigma Olomouc a FC Everton,  foto: ČTK
Ty sám jsi byl přítomen zápasu Olomouce s Evertonem. Jaké to bylo utkání?

"Určitě se bylo na co dívat, Hanáci totiž začali velkým náporem, ze kterého vytěžili pouze břevno. Everton excelentně bránil a navíc se prosazoval individuálně ve hře jeden na jednoho. V této činnosti vynikali především Ybo, Jo a Osman. Když poté Pienaar střelil Sigmě gól do šatny, procitli i ti největší snílci. V té chvíli by totiž Sigma Olomouc ve druhé půli musela vyhrát 6:0. Domácí však druhý poločas nezabalili a sympaticky stále útočili. Ostatně zvolnit jim ani nedovolilo fantastické publikum, které vyprodalo olomoucký stadion. Příchod Otepky a Šultese hru ještě více rozpumpovalo a právě toto duo zařídilo vyrovnání, když Otepka rozehrál z přímého kopu nacvičený signál a Šultes ze zhruba 20 metrů přesně zamířil k tyči. S remízou 1:1 nakonec byli spokojeni všichni a diváci vyprovodili hráče z trávníku skandovaným potleskem."

Honzo, říkal jsi, že to byly infarktové zápasy. Byly mezi napínavými situacemi také nějaké úsměvné momenty?

"Mě osobně docela pobavil panel sousedící s trávníkem, který nesl nápis exekuce.cz."

Doufejme, že reklamní billboard nepředpovídal krizi českého fotbalu.