Návštěva kancléře Gerharda Schrödera v České republice

Gergard Schroeder

Na jednodenní návštěvu České republiky v úterý přicestoval německý spolkový kancléř Gerhard Schröder. První zastávkou na jeho cestě byla mladoboleslavská automobilka Škoda, která je součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. O jejím průběhu odtud telefonuje Jaromír Marek.

"Svoji návštěvu České republiky zahájil spolkový kancléř Gerhard Schröder v mladoboleslavské Škodovce. To, že prvním místem, které Schröder navštívil, byla právě tato česká automobilka, bylo více než symbolické. Právě mladoboleslavská Škodovka je totiž už deset let příkladem spolupráce mezi Německem a Českou republikou. V automobilce jej čekali ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a vrcholní představitelé koncernu Volkswagen, včetně předsedy představenstva Ferdinanda Piecha. Spolkový kancléř si prohlédl moderní montážní linku modelu Octavia a Fabia a v krátkém vystoupení pro tisk opět připomněl, že dnešní rozvoj automobilového závodu Škoda je příkladem zdařile spolupráce obou zemí a jakýmsi modelem budoucí spolupráce v rámci Evropské unie."

A máte nějaké konkrétní údaje o tom, jak Škodovce prospěla její spolupráce s Volkswagenem?

"Tím spojením Škodovky s koncernem Volkswagen se mladoboleslavská automobilka stala největším podnikem české ekonomiky. Celkové investice do výroby za deset let dosáhly částky 75 miliard korun a výsledkem je skutečně vysoká kvalita moderních vozů. Jak uvedl spolkový kancléř, kvalita Škodovek je jedna z největších v rámci celého koncernu. Abych doplnil nějaká čísla, v roce 2000 vyrobila Škodovka 435 403 vozů, což je dvaapůlkrát více než v roce 1991, kdy ke spojení s koncernem Volkswagen došlo. Škodovka Mladá Boleslav je i významným exportérem. S více než 65 tisíci vozidel, která ročně vyveze, tvoří deset procent celkového českého exportu."

O návštěvě spolkového kancléře Gerharda Schrödera v mladoboleslavské Škodovce informoval Jaromír Marek. Schröder se dále na severočeském zámku Sychrov setkal s premiérem Milošem Zemanem a v odpoledních hodinách navštívil Liberec, kde si prohlédl novou synagogu, součást regionální knihovny známé jako Stavba smíření.