Návštěvníci karlovarského filmového festivalu zhlédli v sobotu 55 projekcí

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech nabídl v sobotu svým návštěvníkům 55 filmových projekcí. K pátečnímu odpoledni se na festivalu akreditovalo již 7250 členů filmových klubů, filmových profesionálů a studentů. I přes typicky letní počasí je většina kin téměř vyprodána. Zájemcům jsou dnes zpřístupněny dvě výstavy. Galerie Minea představí výběr z exponátů českého skla, v Muzeu Zlatý klíč začne pod názvem Vnitřní neklid výstava obrazů Dominika Mareše.



Karlovarský festival je pochopitelně i místem setkání známých představitelů české kultury. Kromě večírků v pozdních nočních hodinách je mohou také běžní filmoví fanoušci potkat na mnoha projekcích. Návštěvu této přehlídky totiž pochopitelně využívají k tomu, aby se konečně dostali do kina. Např. hudební skladatel Karel Svoboda se v poslední době kvůli pracovnímu vytížení považuje za špatného filmového diváka. Přitom k devíti stům snímků napsal hudbu a kinematografií se živil celé čtvrtstoletí. Zpěvák Karel Gott přiznal, že se rodiče už od jeho dětských let starali, aby mu časté návštěvy biografů neublížily. "Divili se, že jsem zase v kině, když už jsem ten film viděl třeba pětkrát," uvedl. Proto se těšil na dobu, až bude starší a zahraje si role, v nichž obdivoval například Oldřicha Nového. "Nějak to nevyšlo a když si na mě konečně filmaři vzpomněli, dali mi ve snímku Hvězda padá vzhůru civilní roli zpěváka. Proto jsem přivítal nabídku režiséra Zdeňka Trošky zahrát si dokonce dvojroli v pohádce Z pekla štěstí 2," dodal Gott.



Půl století nevkročil americký režisér Ivan Reitman, známý zejména "duchařskou" komedií Krotitelé duchů, na rodnou půdu. Do blízkosti svého rodiště, slovenského Komárna, se dostal až nyní, kdy se účastní mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Představil na něm svůj nejnovější snímek Evoluce. Na své rodiště si Reitman nevzpomíná. "Pamatuji si jen ten den, kdy jsme utekli. S rodiči jsme seděli na podlaze vlečného člunu a pluli jsme, nejprve do Vídně," popsal své zážitky pětiletého chlapce z roku 1951 Ivan Reitman. Evoluci Reitman dokončil teprve před pěti týdny. Původně to měl být thriller, avšak pak Reitman v příběhu o tom, co následuje, když náraz meteoritu na Zemi způsobí vznik nových forem života, našel úplně jiné prvky. Jednu z hlavních rolí ve filmu ztvárnil David Duchovny.