Nejlepší perníčky na světě pečou studentky ze Vsetína

Foto: ČTK

Nejkrásnější medové perníčky na světě pečou studentky ze Vsetína. Za svou sladkou perníkovou expozici s názvem Dívčí snění získaly zlatou medaili na světové soutěži Culinary World Cup 2010, která se konala v Lucembursku.

Markéta Václavíková a Marie Kolínková  (vpravo),  foto: ČTK
Nejlepší perníčky na světě pečou a zdobí studentky Marie Kolínková a Markéta Václavíková ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně. Svou expozici nazvaly Dívčí snění a do Lucemburska odjely s kolekcí pěti medových perníků - kloboukem, deštníkem, zrcadlem, vějířem a košíkem. A získaly zlato. Culinary World Cup je přitom čtvrtou největší soutěží na světě, kde se sjíždí elita. Koná se jednou za čtyři roky a letos se jí zúčastnilo přes 50 zemí. Žáci vsetínské školy se na ní představili poprvé a to pod vedením své učitelky Jaroslavy Londové.

"Tento úspěch byl pro nás velkým překvapením. Samozřejmě, že jsme si byli jisti nádhernými výrobky, ale zde soutěží odborníci. Nerozlišují se kategorie na junior, senior, takže mnozí mají mnohaleté zkušenosti a tuto práci zdokonalují v daleko lepších podmínkách."

Foto: www.sosvsetin.cz
Všechny výrobky musely dívky nejprve upéct, aby nepraskaly a měly stejnou barvu. To se často nepovede hned napoprvé. Pak přišlo na řadu zdobení. Marie Kolínková má nebývalý talent, polevou dokáže vykreslit tak jemnou krajku, že od té opravdové je k nerozeznání. Jak dlouho trvala příprava?

"Připravovaly jsem se tři měsíce a zdobení trvalo dva měsíce."

Jaká byla atmosféra na soutěži?

"Byla úžasná. Nečekaly jsem, že budou všichni milí a přátelští."

To potvrdila v rozhovoru s Radiem Praha i druhá z cukrářek Markéta Václavíková.

"Spousta lidí se zastavovala u našeho stolu a podivovali se, jak někdo dokáže udělat něco tak nádherného."

Foto: www.sosvsetin.cz
Měly jste obavy, byly jste nervózní?

"Byly jsme nervózní hodně. Měly jsme obavy i s převozem, přece jen je to hodně dlouhá doba, než jsme tam dojely."

Obě dívky mají velký talent, který objevila právě jejich učitelka Jaroslava Londová.

"Vyučuji odborné kreslení a ve třídě dávám pozor, jak děvčata pracují, jak si dokáží vytvořit svoje návrhy a jaké mají nápady. Ty musí potom provést přímo na výrobku. A při této práci se dá snadno rozpoznat, kdo pracuje krásně čistě."

Foto: ČTK
Kde jste se dozvěděli o této soutěži a možnosti účastnit se jí?

"Dozvěděly jsme se o ní na mezinárodním mistrovství ČR v Hradci Králové. Marie Kolínková zde již podruhé s perníkovými výrobky získala zlatou medaili. Prezident Asociace kuchařů a cukrářů veřejně vyhlásil, aby tyto talenty se zúčastnily vyšších soutěží, tak jsme neváhaly a já jsem děvčata do soutěže přihlásila."

Zlatou medaili má v Lucembursku také juniorský tým českých kuchařů. Zvítězil v kategorii studená kuchyně. Kromě pokrmů pro přehlídkovou tabuli účastníci soutěže připravili jako součást sady dezertů čokoládovou sochu vysokou 90 centimetrů. S její kompozicí cukrářům pomáhali studenti Střední průmyslové školy kamenické v Hořicích.