Nejlepší perníčky na světě pečou studentky ze Vsetína
Nejkrásnější medové perníčky na světě pečou studentky ze Vsetína. Za svou sladkou perníkovou expozici s názvem Dívčí snění získaly zlatou medaili na světové soutěži Culinary World Cup 2010, která se konala v Lucembursku.
"Tento úspěch byl pro nás velkým překvapením. Samozřejmě, že jsme si byli jisti nádhernými výrobky, ale zde soutěží odborníci. Nerozlišují se kategorie na junior, senior, takže mnozí mají mnohaleté zkušenosti a tuto práci zdokonalují v daleko lepších podmínkách."
Všechny výrobky musely dívky nejprve upéct, aby nepraskaly a měly stejnou barvu. To se často nepovede hned napoprvé. Pak přišlo na řadu zdobení. Marie Kolínková má nebývalý talent, polevou dokáže vykreslit tak jemnou krajku, že od té opravdové je k nerozeznání. Jak dlouho trvala příprava?"Připravovaly jsem se tři měsíce a zdobení trvalo dva měsíce."
Jaká byla atmosféra na soutěži?
"Byla úžasná. Nečekaly jsem, že budou všichni milí a přátelští."
To potvrdila v rozhovoru s Radiem Praha i druhá z cukrářek Markéta Václavíková.
"Spousta lidí se zastavovala u našeho stolu a podivovali se, jak někdo dokáže udělat něco tak nádherného."
Měly jste obavy, byly jste nervózní?"Byly jsme nervózní hodně. Měly jsme obavy i s převozem, přece jen je to hodně dlouhá doba, než jsme tam dojely."
Obě dívky mají velký talent, který objevila právě jejich učitelka Jaroslava Londová.
"Vyučuji odborné kreslení a ve třídě dávám pozor, jak děvčata pracují, jak si dokáží vytvořit svoje návrhy a jaké mají nápady. Ty musí potom provést přímo na výrobku. A při této práci se dá snadno rozpoznat, kdo pracuje krásně čistě."
Kde jste se dozvěděli o této soutěži a možnosti účastnit se jí?"Dozvěděly jsme se o ní na mezinárodním mistrovství ČR v Hradci Králové. Marie Kolínková zde již podruhé s perníkovými výrobky získala zlatou medaili. Prezident Asociace kuchařů a cukrářů veřejně vyhlásil, aby tyto talenty se zúčastnily vyšších soutěží, tak jsme neváhaly a já jsem děvčata do soutěže přihlásila."
Zlatou medaili má v Lucembursku také juniorský tým českých kuchařů. Zvítězil v kategorii studená kuchyně. Kromě pokrmů pro přehlídkovou tabuli účastníci soutěže připravili jako součást sady dezertů čokoládovou sochu vysokou 90 centimetrů. S její kompozicí cukrářům pomáhali studenti Střední průmyslové školy kamenické v Hořicích.