Na festivalu rekordů se představí čokoládová kopie zámku

zamek_dostalova_pelhrimov.jpg

Festival Pelhřimov - město rekordů nabídne svým návštěvníkům o příštím víkendu i gastronomické speciality. Jak uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové v rubrice České nej.... bude to třeba věrná kopie francouzského zámku z čokolády a parcipánu nebo unikátní model hradu Karlštejn z chlebového těsta.

Festival Pelhřimov - město rekordů je největší svého druhu v Evropě. Letos se na něm představí replika skutečně existující stavby, která je zhotovená výhradně z potravinářských materiálů. Jde o věrnou kopii francouzského zámku, připomněl Miroslav Marek z Agentury Dobrý den.

"Je to nádherné dílo Jany Dostálové, cukrářky, která napodobila zámek na Loiře, který se jmenuje Chaumont. Jedná se o více než 30 kilogramů čokolády, karamelu a fondánu, což je taková cukrová modelovací hmota. Je to přesná kopie zámku a má rozměry 86 krát 86 centimetrů a na výšku půl metru."

Jak cukrářky zámek modelovaly, podle fotografií?

"Měly fotografie několika zámků a vybraly si právě Chaumont. Potom si nechaly v počítači zhotovit 3D model a podle něj postupovaly. Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace, kde to dílo vznikalo, cukrářkám objednala i pokrývače, kteří je školili jak vypadá konstrukce střechy a překrývání jednotlivých tašek nebo šindelů, aby vše dokonale odpovídalo skutečnosti."

Na střechu padlo 7 až 8 tisíc miniaturních šindelů velkých asi jeden centimetr a práce na zámku trvala čtyři měsíce. Zámek už získal zlatou medaili na celosvětové olympiádě gastronomických umění v Erfurtu v roce 2008. Dostat půlmetrákový model po točitých schodech do Muzea rekordů v Pelhřimově se však ukázal jako velký problém.

"Takže jsme zvolili jedinou možnou techniku, vysokozdvižnou plošinu a ve výšce 11 metrů jsme otevřeli do té doby zaslepené dveře, které kdysi vedly do ochozu městské brány, který už dnes neexistuje a s rezervou asi jednoho a půl centimetru jsme zámek vpravili dovnitř."

A jak dlouho čokoládový zámek vydrží?

"Cukrářky to odhadují na 20 let, ale uvidíme. My v Pelhřimově máme marcipánový dort, který je starý přibližně 150 let a pořád ještě drží."

Jak dodal Miroslav Marek, v průběhu jubilejního 20. festivalu Pelhřimov město rekordů se představí i další gastronomická nej.. Například největší topinku. Tu zhotovil nevidomý Pavel Kubíček a návštěvníci festivalu ji budou moci ochutnat. Jeho jmenovec Bohumil Kubíček vytvořil hrad.

"Bohumil Kubíček je mistr pekařský a pro tuto příležitost vytvořil maketu hradu Karlštejn, ovšem z chlebového těsta. Je to úplně přesná zmenšená kopie sídla Karla IV. z vody a žitné mouky."