Nikolaj Tymčak si může zapískat na 192 píšťal, fléten či fujar

Nikolaj Tymčak

Když si chce Nikolaj Tymčak zapískat, může si vybrat ze 192 historických píšťal, fléten a fujar. Jeho sbírka byla zaregistrovaná mezi české rekordy.

Nikolaj Tymčak | Foto: Irena Šarounová,  Český rozhlas

Nikolaj Tymčak pochází z Ukrajiny, ale žije v České republice. Podařilo se mu shromáždit největší sbírku tradičních dechových nástrojů z Karpatského regionu. První získal v roce 2015. Dnes má píšťal, fléten či fujar 192 kusů. Tyto nástroje používali především pastevci ovcí v Karpatských horách na Ukrajině, Slovensku, Valašsku, Rumunsku, Maďarsku a Srbsku.

Největším exemplářem ve sbírce je huculská trombita (320 cm), jejíž zvuk byl slyšitelný i na vzdálenost delší než 10 km a mohl být i varováním před přicházejícím nepřítelem. Nejmenší nástroje měří 4 cm a sloužily lidem, kteří na Slovensku vykupovali hadry.

Nikolaj Tymčak svoji sbírku stále rozšiřuje a má v ní dechové nástroje s netradičními názvy jako dvojačka, koncovka, tilinka, přes 200 let stará flojara, frilka, kaval, dudy, gajdica, okarína, ale i maďarský volský roh, který měří téměř metr… a další.

Foto: Irena Šarounová,  Český rozhlas

Stálá expozice dřevin a rostlin ČR čítá 91 druhů

Foto: Irena Šarounová,  Český rozhlas

Mezi české rekordy se dostala i Stálá expozice dřevin a rostlin v ČR. Vznikla z iniciativy znalce přírody, a na Pelhřimovsku a jediného certifikovaného ornitologa kroužkovací stanice Národního muzea Petra Marka. Expozice zahrnuje 91 druhů dřevin.

Zájemci mohou vidět plody, listy a průřezové vzorky všech 91 dřev, včetně vzácných dřevin, jakými jsou klokoč zpeřený, hlošina úzkolistá či dub cer. Spolek rovněž mapuje výskyt chráněných a kriticky ohrožených druhů živočichů a rostlin na Pelhřimovsku i v celém Kraji Vysočina.

Foto: Irena Šarounová,  Český rozhlas

Do síně slávy se dostal Pavel Pavel

Do Rekordmanské síně slávy byl uveden Pavel Pavel, který jako první člověk na světě rozpohyboval legendární sochy MOAI na Velikonočním ostrově. Na svátku rekordů v Pelhřimově mohli diváci vidět i ukázku pohybu soch na 250kilogramové replice, která se následně stala exponátem pelhřimovského Muzea rekordů.

Tobogan z festivalu Pelhřimov – město rekordů 2023 | Foto: Kateřina Radvanová,  Český rozhlas

Mimochodem, mezi rekordmany se dostal i rozhlasový pořad. Legendární Tobogan se stal nejdéle živě vysílaným zábavným rozhlasovým pořadem. Vysílá se totiž od 24. listopadu 1990. Jeho název i koncepci vymyslel pro moderátora Tomáše Slámu dramaturg Ivan Rössler. Od 9. října 2004 je moderátorem a autorem pořadu Aleš Cibulka.

klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.