Nejmenší koně na světě se stali novými obyvateli parku miniatur

Koně plemena American Miniature Horse před miniaturou zámku Litomyšl v parku Boheminium, foto: archiv parku Boheminium

Z Lednice na Karlštejn za pár minut doběhnou noví obyvatelé parku Boheminium u Mariánských Lázní. Jsou to nejmenší koně na světě, velké překvapení letošní sezóny.

Foto: archiv parku Boheminium

Areál plný zmenšených českých památek tak získal ještě více na atraktivitě. Miniaturní koně byli vyšlechtěni z více plemen. První zmínky o malých koních importovaných do USA jsou z 19. století a byli využívaní pro práci v dolech. Dalším šlechtěním vznikl dnešní Minihorse, představuje koně spolumajitel parku Tomáš Slifka. I když v sobě mají i krev poníků, nemají s nimi téměř nic společného.

"Nejmenší koně na světě vypadají téměř totožně jako ti normální, které zná každý. Jenom si představte, že toho koně zmenšíte zhruba 3x a vznikne náš American Miniature Horse, kůň, který je teď v parku Boheminium."

Hezky to k sobě pasuje. Miniaturní koně mezi miniaturami. Odkud jste koně získali?

"Získali jsme je po dlouhých měsících příprav a jednání od české chovatelky paní Podzemské, které tímto děkuji."

Kolik koníků se tam prohání?

"Máme maminku Fany, která má už dnes čtrnáctidenní hříbě a malou roční Kačenku, takže tři klisničky prohánějící se po areálu parku."

Foto: archiv parku Boheminium

Předpokládám, že na takto malých konících se asi jezdit nebude.

"Určitě ne. Toto plemeno neumožňuje jízdu, protože má konstituci postavenou tak, že neunese zátěž na zádech, ale zajímavostí je, že tito koně mohou utáhnout až trojnásobek své váhy. V praxi utáhnou 200 až 250 kilo v zápřeží za koníkem. Máme také kočár dovezený z Anglie, ale zatím plánujeme pouze prohlídku a prezentaci těchto koní."

Jak jsou vysocí?

"To plemeno všeobecně má až 86 centimetrů v kohoutku. Naše koně, nejmenší má 75 centimetrů."

Koně běhají mezi miniaturami staveb ve vašem parku Boheminium. Kolik je tam dnes staveb?

Karlštejn v parku miniatur,  foto: Petr Kareš,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

"Máme umístěných 75 staveb. Letos přibudou další dvě. Bude to kostelík v Gutech, který před dvěma lety zapálili žháři. Druhou stavbou bude továrna v Kraslicích, bývalá továrna Amati hudebních nástrojů. Jsou to oba modely staveb, které už dnes neplní roli, jakou by měly. Třeba se ta sláva oživí i díky nám."

Jak je váš park veliký, když srovnáváte ostatní parky miniatur v Evropě?

"Velikostí se řadíme do první pětky miniaturparků v Eropě. Snažíme se neustále rozšiřovat služby v areálu a novinky. Se šesti hektary patříme mezi největší parky."

Které stavby se návštěvníkům nejvíc líbí?

Foto: archiv parku Boheminium

"Momentálně to nejsou stavby, ale právě ti koníci. Ihned po přivezení se stali absolutním hitem našeho parku a většina lidí míří rovnou k nim. Nicméně pořád jsme park miniatur a z těch top staveb samozřejmě láká Karlštejn, Lednice, zámek Hluboká a z regionu třeba hrad Loket. Ten se obzvlášť povedl svým usazením do přírody."

Jak ten proces probíhá? Kontaktujete někoho, kdo miniaturu vytvoří, vytipujete místo?

"Musíte mít přesně vytýčené plány, které miniatury chcete dělat, protože než dokážete zajistit podklady, fotografie, studie modelu, tak se to podobá stavbě menšího baráčku, kdy potřebujete stejné věci. Pak začíná samotná stavba modelu, proces usazení modelu, což znamená vytvořit terénní úpravy, květinové osazení modelu. Snažíme se o to, aby každý model byl co nejvíc věrně zasazen do svého přirozeného prostředí. Simulujeme stromky, kytky, skály, kopce. Je to zdlouhavý proces. Náročný časově i finančně."

Na kolik vyjde jedna miniatura?

"Ty menší se pohybují v řádech nižších statisíců a ty top české památky, tak ty se pohybují v řádech nižších miliónů korun."

Rotunda sv. Jiří na hoře Říp v parku miniatur,  foto: Aisano,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Kdo modely vytváří? Máte na to své lidi nebo si je najímáte?

"Před pěti lety jsme začali spolupracovat s věznicí v Horním Slavkově, kde modely tvoří vězni, včetně řízení výroby pod úžasným vedením pana Jirsy, kdy ty modely vytvoří, zajistíme společně veškeré podklady, fotografie. A dokončení modelů probíhá už u nás v profesionální modelářské dílně, kde se dělají odborné práce. Takže mám kombinaci externího týmu plus svých zaměstnanců."

10
49.964728400000
12.701233300000
default
49.964728400000
12.701233300000