Němečtí úředníci v Rozvadově nevpustili do země 79 osob

Policejními automobily odjeli z hraničního přechodu v Rozvadově na Tachovsku Romové, kteří se neúspěšně pokusili vycestovat z České republiky do Británie. Někteří se netajili tím, že chtějí požádat o azyl. Němečtí celníci nevpustili v pátek večer na své území celkem 79 lidí ze tří autobusů z Ostravy, Teplic a Litoměřic. Důvodem jejich rozhodnutí byla skutečnost, že Romové u sebe neměli dostatek peněz nutných pro cestu do zahraničí.

Jedna z rodin ostravských Romů, které se pokusily vycestovat do Británie a požádat tam o azyl, se přes německé hranice údajně dostala. Tvrdí to předseda regionálního sdružení Dženo Mikuláš Horváth. "O moc dál se však šťastlivci nedostanou. Anglické úřady je do země stejně nevpustí," řekl. Neúspěch páteční skupiny podle něj neodradí od cesty další Romy, kteří mají vyrazit příští týden v pátek. "Snažíme se jim vysvětlit, že to jsou zbytečně vyhozené peníze. Nechtějí nás poslouchat. Poučí se z chyb svých předchůdců a stejně odjedou. Dostanou se sice přes Německo i Francii, ale do Anglie už ne," uvedl Horváth.

Předseda regionálního sdružení Dženo Mikuláš Horváth, který před časem jako první začal hovořit o připravovaném odchodu několika desítek Romů z Ostravy do Anglie, se zatím nebojí pomsty. Ještě před pátečním odjezdem mu začaly na mobilní telefon přicházet výhrůžné textové zprávy. "Psalo se v nich, že pokud se nedostanou do cíle, poznám jejich hněv. Nyní mi zase telefonují příbuzní neúspěšných cestovatelů a vyčítají mi, že jsem jejich dětem zkazil štěstí. Nemohu však za to, že neměli dost peněz a pojištění," uvedl Horváth s tím, že tyto nedostatky byly hlavním důvodem pro rozhodnutí německých orgánů Romy vrátit do Česka. Horváth zatím omítá uvažovat o tom, že by požádal policii o ochranu.