Nemůžeme si dovolit výrazné deficity několik let za sebou, říká analytik David Marek

Foto: Gerd Altmann, Pixabay / CC0

Na začátku roku 2020 vypadaly ekonomické prognózy příznivě. Ekonomika měla růst, i když ne tolik jako v předchozích letech. Pak se vším zamíchal koronavirus.

Co znamenal pro ekonomiku? To je otázka pro Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Deloitte.

David Marek,  foto: ČT 24
"Rok 2020 byl bezpochyby velmi náročný ve všech ohledech a samozřejmě i z ekonomického úhlu pohledu. Ať již z pohledu firem, které zápasily s první vlnou a následně s druhou vlnou, nebo z pohledu domácností, které musely koordinovat rodinný a pracovní život podstatně náročněji, než v předchozích letech. A také samozřejmě pro vládu, která musela řešit na jedné straně epidemiologickou a zároveň ekonomickou situaci. Pro všechny byl rok 2020 nesmírně náročný."

V poslední době výrazně rostly mzdy, jak odhadujete jejich další růst?

"Celá řada firem bojovala s finanční situací a tudíž sahala na náklady, kde jen mohla, a šetřilo se i na mzdových nákladech. Přesto díky tomu, že vláda dále zvyšovala mzdy ve veřejném sektoru, tak celková průměrná mzda v české ekonomice se v roce 2020 nejspíše mírně zvýšila možná o dvě tři procenta. V roce 2021 budou firmy určitě nadále šetřit, proto nepředpokládám, že bychom se vrátili k tempu růstu mezd z předchozích let."

Které odvětví letos nejvíce utrpělo a které je na tom relativně dobře?

"Bezpochyby bylo nejvíc postiženo odvětví služeb, cestovní ruch, doprava - zejména letecká. A pak samozřejmě pořádání kulturních a sportovních akcí. To jsou odvětví, kde se ztráty počítají na desítky procent. V některých případech je to dokonce 70 až 80 procent pokles oproti loňskému roku.

Foto: Anna Shvets,  Pexels

Relativně dobře se dařilo zpracovatelskému průmyslu. Ten byl na chvíli vyřazen z běžného fungování během první vlny, ale dokázal se připravit a po zbytek roku už fungoval relativně dobře, ať už se jedná o automobilky, nebo navazující odvětví zpracovatelského průmyslu. Tam se situaci daří zvládat docela dobře.

Automatizace práce, ať už formou robotizace nebo zavádění umělé inteligence - to vše bylo akcentováno více, než by jinak bylo, kdyby nepropukla pandemie koronaviru. Ale na druhou stranu, toto je strukturální změna, která bude trvat nějakou dobu. Na to firmy nejsou často připraveny a navíc řešily rozsáhlé provozní problémy během letošního roku. Na robotizaci je potřeba poměrně významná finanční investice, kterou si firmy letos často dovolit nemohly."

Foto: Pixabay / CC0

Jak ovlivní koronavirus trh práce? Zaměstnanost se poměrně daří držet.

Úřad práce,  foto: ČT24

"Já si nemyslím, že by zaměstnanost měla výrazněji klesnout. My jsme vstupovali do roku 2020 s výrazným deficitem pracovních sil. Často firmy, když letos klesla poptávka, jenom škrtaly neobsazená místa. Jeden z mála kroků hospodářské politiky, který byl opravdu užitečný a který zafungoval, byly programy na podporu zaměstnanosti. Antivirus byl efektivní. Pomáhá udržet pracovní místa. Pokud zvládneme otázku vakcinace v ČR v roce 2021, tak se může chod ekonomiky a tedy i trhu práce vrátit do obvyklých kolejí poměrně rychle a s poměrně malými ztrátami."

Když byla na jaře uzavřená ekonomika, tak se hovořilo o tom, že to ovlivní trh s byty. Trh to neovlivnilo, naopak ceny rostou i celý tento rok.

Ilustrační foto: Michael Gaida,  Pixabay / CC0

"Od té velké finanční krize v roce 2008 a následné recesi v roce 2009 se stavebnictví dlouhá léta potácelo v relativně nevýrazných výsledcích, zkrátka se stavělo málo. Začalo akcelerovat až v letech 2018 a 2019. Ten vyhladovělý trh s nemovitostmi to nestačilo nasytit, takže i přes letošní hlubokou recesi stále cítíme, že poptávka ještě převyšuje nabídku, a to je ten důvod, proč ceny rostou."

Na konci roku se hodně hovořilo o daňovém balíčku a rozpočtu.

"To, že je třeba snížit zdanění práce, bylo zřejmé už dlouhá léta. V tomto parametru jsme pokulhávali ve srovnání s jinými zeměmi. A to, jak se konkrétně nastaví, komu se sníží daně, jak bude vypadat to efektivní zdanění, to už je především záležitost politické představy o fungování společnosti.

Ilustrační foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Co se týče rozpočtu, jsme stále ve stavu, kdy ekonomika bude potřebovat výraznou pomoc ze strany fiskální politiky v roce 2021. V tomto ohledu by byl výrazný deficit přijatelný ze podmínky, že bude existovat důvěryhodná strategie, jak konsolidovat veřejné finance v letech následujících. To mi trochu chybí. Nemůžeme si dovolit mít několik let po sobě výrazné deficity. Rok dva ano, ale pak by měla následovat fiskální konsolidace. Druhou podmínkou by měl být jasný návrh efektivního využití tohoto výrazného deficitu ke stimulaci ekonomiky. To znamená, mít na stole jasný seznam investičních projektů, případně změn v hospodářské politice a ideálně mít k nim zpracované dopadové analýzy, abychom věděli, jak mohou pomoci ekonomice."

Řada lidí má z budoucnosti obavy z hlediska ekonomiky. Vy jste optimista nebo pesimista?

"Teď na konci roku se nám sešlo několik pozitivních zpráv, ať už se jedná o dosažení dohody mezi EU a Spojeným královstvím. Máme vakcíny, které mají prokazatelně vysokou účinnost. Myslím si, že pokud máme tyto podmínky, tak to záleží především na nás. Když to zvládneme, tak si myslím, že si můžeme dovolit být optimisty."

Foto: ČTK/Deml Ondřej