Nezaměstnaní se učí hledat práci pomocí internetu

Nezaměstnaní se učí hledat práci pomocí internetu

Už 17 tisíc lidí prošlo od letošního jara kurzy Národního programu počítačové gramotnosti, které za podpory ministerstva informatiky provozuje po celé České republice Centrum internetu. Lidé zejména střední a starší generace se v nich seznamují se základy práce na počítači, aby tak zvýšili svou kvalifikaci na trhu práce. Nyní je tento program doplněn novým kurzem - Práce díky internetu. Nezaměstnaní se v něm přímo na webu učí hledat zaměstnání. Bližší informace přináší Milena Štráfeldová:

Vývoj nezaměstnanosti v ČR za uplynulý rok,  graf: ČTK
Nezaměstnanost v České republice na začátku září prorazila hranici deseti procent. Jednou z cest, jak pomoci nezaměstnaným najít nové uplatnění, jsou kurzy Národního programu počítačové gramotnosti. Podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře kurzy dnes běží už v téměř 150 obcích celé republiky, a to především v místních školách a knihovnách:

"Podařilo se přenést ty kurzy mimo velká města, takže jsou dostupné i v menších městech a městečkách. Do těchto kurzů se přihlašují lidé různého věku i sociálního postavení a ty kurzy skutečně plní funkci, kterou jsme od nich očekávali. Na té cestě dosáhnout, aby padesát procent české populace bylo počítačově gramotných, bude Národní program počítačové gramotnosti i do budoucna základním stavebním kamenem."

Počítačová gramotnost, tedy schopnost rutinně pracovat s počítačem, je totiž v Česku ve srovnání s vyspělými zeměmi poměrně nízká. Jestliže ve Švédsku běžně pracuje na počítači a s internetem zhruba 70 procent populace, v České republice to je ve věku do třiceti let jen 37 procent a nad 45 let pouhých 16 procent lidí. Podle Libora Malého, provozovatele serveru www.prace.cz, diskvalifikuje počítačová negramotnost zaměstnance zvláště v regionech:

"Investoři, kteří přicházejí ze zahraničí, jsou zvyklí na internet. A v České republice zvlášť v regionech přeci jenom není internet tak efektivní, protože je tu trošku problém s úrovní pracovní síly. Globalizace postupuje dál a tahle republika nemůže stavět jenom na tom, že má levnou pracovní sílu."

Počítačové kurzy jsou financovány zčásti ze státního rozpočtu, přispívají na ně komerční partneři a sami účastníci platí víceméně jen motivační poplatek do sto padesáti korun za kurz. V závěru letošního roku se do financování Národního programu zapojilo i ministerstvo práce a sociálních věcí částkou sedmi a půl milionu korun:

"Je připraveno rozpočtové opatření, čili ten program bude i z ministerstva práce spolufinancován. Vedle programů, které používáme my na trhu práce a které jsou orientovány na uchazeče o zaměstnání, na softwarovou gramotnost, je tento program velice významný, protože zasahuje celou populaci,"

doplnil Jan Kasmar z ministerstva práce a sociálních věcí. Počítačové kurzy včetně nového programu Práce díky internetu budou pokračovat i v příštích letech. V závislosti na zdrojích státního rozpočtu by jím v roce 2004 mohlo projít až třicet tisíc lidí. Organizátoři usilují také o grant z fondů Evropské unie, který by jim umožnil kurzy nadále rozšiřovat.