Prezident Václav Havel se vrátil z dovolené, kterou věnoval převážně odpočinku

Prezidentský pár ukončil svoji dovolenou u Jadranu. Václav Havel s manželkou Dagmar se po skoro dvou týdnech strávených v Chorvatsku vrátili do Prahy. V závěru dovolené poskytl prezident Českému rozhlasu exkluzivní rozhovor. Blíže informuje Renata Prátová.

Dolená navazovala na státní návštěvu Chorvatska. Prezidentský pár na dovolené odpočíval a poznával dalmatské zvyky. Václava Havla potěšilo, že Chorvaté nezapomněli na naši společnou minulost: "Mnohé impulsy zřejmě do Chorvatska přišly z České republiky. Byl tady svého času velmi vážen Masaryk a tak trošku se od něj učili. No a samozřejmě, že jsme bývali v minulosti i součástmi téže říše, máme podobné tradice a byly doby, kdy slovo turista a slovo Čech bylo identické, turistům se říkalo prostě Češi."

Přestože Václav Havel dával přednost lenošení, nové prostředí ho nakonec inspirovalo. U Jadranu napsal i několik projevů. "Já nevím, jestli moc odpočívat umím. V každém případě jsem se o to zde snažil, nedostával jsem vůbec noviny české nebo svodky, jenom jsem byl v telefonickém kontaktu se svým úřadem, když bylo třeba něco důležitého rozhodnout a spíš jsem si prohlížel chorvatské noviny. Snažil jsem se skutečně odpočívat, číst, samozřejmě jsem se slunil jako každý Čech, když se octne u moře a nutno říct, že jsem ale i přeci jen trošičku pracoval, napsal jsem si dva projevy do Ameriky."

Prezident Václav Havel se v průběhu rozhovoru vrátil i k motivaci toho, proč podal ústavní stížnost na novelu volebního zákona, která byla i přes jeho veto podruhé schválena parlamentem. Připomeňme, že novela zvýhodňuje větší politické strany a zavádí při volbách do Poslanecké sněmovny více většinových prvků. Prezident dodal, že novelu neodsuzuje jako celek: "Novela volebního zákona obsahuje tisíc a jeden velmi rozumných a smysluplných paragrafů a já jsem ji také nenapadl jako celek. Já jsem napadl právě jen několik těch málo paragrafů, které totálně mění systém volby do Poslanecké sněmovny. To považuji za nesmyslné, špatné, bylo to tam vecpáno z politických důvodů, jinak ta odevzdaná práce po té technické stránce je dobrá a pro voliče dokonce budou ty volby konfortnější", uvedl Václav Havel, který rozhovor poskytl Českému rozhlasu na závěr své dovolené.

Autor: Renata Prátová
spustit audio